Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tomáš Merašický, podpredseda KDH: Každá vláda nesie zodpovednosť za svoje činy

.tomáš Merašický .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Či vláda dokáže vládnuť a kto ju naozaj podporuje, ukazuje vždy čas. Koalícia sa opiera o podporu, ktorú vie vyrokovať a s ktorou nemá problém – v duchu „politika je umením možného“.

vládna koalícia sa po odchode SaS do opozície dostala do menšinového postavenia. Kabinet nedokázal vládnuť v zložení, k akému sa po voľbách zaviazal. Rozpad koalície je v tomto zmysle zlyhaním, keďže strany dokázali spolupracovať iba polovicu funkčného obdobia. 

V KDH si nevieme predstaviť spoluprácu s extrémistami ani s tými, ktorí ako extrémisti uvažujú. O podobe súčasnej vlády sa však zatiaľ jednoznačne hovoriť nedá, keďže za jednotlivé zákony hlasovali rôzne zostavy strán a poslancov v rôznych obmenách. Niečo podporil Smer, niečo tarabovci, za čosi zahlasovala SaS a naopak, niekedy za koaličný návrh nehlasovala ani vládna Sme rodina. 

Najmä však podpora toho-ktorého poslanca či strany pri jednom hlasovaní neplatí pri inom rozhodovaní o ďalšom zákone, respektíve pri odvolávaní. Chýba predvídateľnosť. Ak vládna koalícia dokáže pravidelne schvaľovať vlastné návrhy a parlament nebude opakovane blokovaný, až vtedy uvidíme, kto tvorí, respektíve podporuje menšinovú zostavu. Čo je však kľúčové, ľudia potrebujú, aby im štát pred ťažkou zimou pomohol. Na to sa nedá čakať donekonečna – vláda musí vládnuť, inak nemá zmysel. 

Ak sme dnes svedkami nesúrodých hlasovaní, je to preto, že tu veľmi chýba práca podľa hodnôt a princípov. Ako sa nevedela zhodnúť pôvodná koaličná štvorka, nedokáže sa zhodnúť ani menšinová trojka, a tak je tu prirodzene veľký problém aj so získavaním podpory iných strán či poslancov. 

Pre dobro krajiny a jej občanov je kľúčové, aby ich zastupovali politici, ktorí držia slovo a záleží im na budúcnosti krajiny. Slovensko potrebuje predvídateľnosť, čitateľnosť a poctivosť. To dokáže ponúknuť KDH, ktorého poslanecký klub patril vždy k tým jednotným. A sme pripravení znova prevziať zodpovednosť, ktorá pomôže ľuďom.  

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite