Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tomáš Merašický, podpredseda KDH: Otázka nie je, či má vláda zmysel, ale či ľudia zvládnu zimu

.tomáš Merašický .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Už dva roky počúvame to isté. Môže za to Sulík, Matovič, minister zdravotníctva, covid, trhy, Rusko, inflácia, Európska únia, mafia, vojna, Amerika, opozícia. Inak ide všetko bezchybne. Len keby nebolo Sulíka, Matoviča, trhov, covidu, Ruska, inflácie, Európskej únie... Medzitým čas letí ako bláznivý.

toto leto vláda promovala divadelnú hru „Kto pôjde prvý z kola von“ – ako reality šou v podaní členov kabinetu či predsedov vládnych strán. Nikoho akoby ani nezaujímalo, čo bude v zime a či v nemocniciach bude niekto pracovať. Občania na tri mesiace vypadli z hry. Celé zle.  

KDH vždy rešpektovalo výsledok volieb. Konštruktívnou kritikou sme prispievali k návrhom na lepšie riadenie krajiny. Dnes však vidíme, že vládna koalícia je nielen rozhádaná a s riadením krajiny má obrovské ťažkosti, ale Slovensku pri menšinovom vládnutí hrozia ešte väčšie problémy. 

Nejde o to, čo komu kto povedal a čo kto pokazil za posledné dva roky. To nech si vláda vybavuje za zatvorenými dverami. Uprostred vážnej energetickej a inflačnej krízy či vojny na Ukrajine nie je nič dôležitejšie, ako pred ťažkou zimou pomôcť domácnostiam, školám, nemocniciam a firmám prekonať kritickú situáciu. 

Už vlani sme vládu vyzvali prijať zákon o energetickej chudobe, v máji sme apelovali na zriadenie krízového štábu a plánu pre riadenie energetickej krízy. Teraz žiadame, aby vláda intenzívne rokovala s Európskou komisiou o presune nevyčerpaných eurofondov na boj s drahými energiami. Zvlášť Slovensko – ako jedna z najviac dotknutých členských krajín – práve teraz bytostne potrebuje, aby bola EÚ solidárna viac ako kedykoľvek predtým.

Budeme aj ďalej prinášať konštruktívne návrhy. Ale ak vláda a parlament nebudú schopné okamžite nastaviť riadny model fungovania na pomoc ľuďom, východiskom z patovej situácie sú predčasné voľby. Bez skutočnej pomoci ľuďom sa vládnuť nedá a nemá. 

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite