Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Tomáš Valášek z PS: Pomáhať sa dá adresne, neideologicky a lacnejšie, ako to práve predviedla vláda

.tomáš Valášek .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Býval taký zvyk zamyslieť sa pri zákonoch, že komu nimi ideme pomáhať, ako a prečo. V prípade inflácie nie je úlohou štátu pomáhať všetkým ňou postihnutým. Mnohí pomoc jednoducho nepotrebujú a pokladnica nie je bezodná.

inflácia je hrozbou najmä pre tých, ktorí sú už teraz na hranici chudoby alebo pod ňou. Nemajú úspory ani dosť vysoký plat na to, aby vykryli zvýšené výdavky na potraviny a energiu. Mnohí si vyberajú medzi jedlom na stole a strechou nad hlavou. 

Pomoc teda musí byť adresná – čiže má ísť tým, ktorí sú v núdzi. Matovičov balíček dáva milionárom, pričom sa mu podarilo obísť asi tretinu ľudí, ktorí pomoc potrebujú.  A pomoc by mala byť dočasná, lebo nemá význam naďalej vyplácať, keď ceny energií či potravín ako podiel z celkového príjmu klesnú pod určitú úroveň. 

Tí ľudia, ktorí už pomoc poberajú, ale prestala im stačiť na základné životné potreby vinou zdražovania, potrebujú navýšenie existujúcej pomoci. Poberateľom dávok v hmotnej núdzi treba navýšiť sumu pomoci tak, aby reálny príjem z dávky ostal nezmenený oproti stavu pred infláciou. 

Treba tiež rozšíriť okruh poberateľov dávok v hmotnej núdzi. Životné minimum, od ktorého sa nárok na dávky v hmotnej núdzi odvíja, za uplynulých 20 rokov klesol z 30 percent priemernej mzdy na ledva 5 percent.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite