Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Miroslav Kollár, predseda SPOLU: Maďarská žaba je už uvarená. A slovenská?

.miroslav Kollár .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Ten príbeh poznáme všetci. Keď hodíme žabu do vriacej vody, vyskočí z nej von. Bolestivá konfrontácia s nebezpečenstvom ju prinúti k okamžitej reakcii, k pokusu o záchranu. Keď ju však dáme do studenej vody a teplotu budeme zvyšovať postupne, žaba sa bude tak dlho prispôsobovať teplote, až stratí vedomie a umrie. Uvarí sa.

Toto nie je len zaujímavosť zo sveta obojživelníkov, ale aj ilustrácia všeobecnej reakcie mnohých živočíchov, ľudí nevynímajúc, na nebezpečenstvo, ktoré prichádza nepozorovane a pomaly.

Minulý víkend vyhral parlamentné voľby v susednom Maďarsku štvrtýkrát za sebou Viktor Orbán. Niektorí slovenskí novinári, komentátori, ale aj politici, hovorili o fenomenálnom úspechu a zásadnej porážke zjednotenej opozície. Iní boli výsledkom prekvapení. Nemyslím si, že ide o prekvapenie.

Viktor Orbán „varí“ maďarských voličov už roky. Postupne ovládol štátnu správu a médiá, zmenil volebný systém a eliminoval opozíciu.  Následne sa vyrovnal so slobodnou akademickou obcou a výrazne obmedzil občiansky sektor. Orbán zrušil republiku a dlhodobo buduje svoj hybridný koncept „neliberálnej demokracie“.  V tejto situácii sa o slobodných a demokratických voľbách hovoriť nedá. 

Orbánovo víťazstvo musí byť pre nás mementom. Oslabuje Úniu, stabilitu v našom priestore a priamo ohrozuje Slovensko.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite