Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tomáš Valášek z PS: Obetovaním Ukrajiny si nekúpime mier

.tomáš Valášek .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

História sa neopakuje, história sa rýmuje, povedal niekto múdry. Studená vojna sa súčasnej situácii v mnohom podobá, no je tu minimálne jedna dôležitá výnimka.

v studenej vojne si veľmoci rozdelili Európu veľmi rýchlo a deliace línie sa nasledujúce vyše štyri dekády v podstate nepohli. Už v r. 1946 mal Churchill svoj slávny prejav o železnej opone oddeľujúcej krajiny neskoršej Varšavskej zmluvy od zvyšku Európy. Žiadna krajina následne nezmenila stranu, len Juhoslávia a neskôr Rumunsko sa trochu komunistického tábora (sovietskeho) do druhého (čínskeho). 

Studená vojna v Európe bola v podstate od r. 1946 jednou dlhou statickou konfrontáciou dvoch znepriatelených táborov(iné to bolo v Ázii, Afrike či v Latinskej Amerike).

Putinovo Rusko, na rozdiel od ZSSR, nechce status quo v Európe. Putin chce rozbiť súčasné bezpečnostné zriadenie v Európe. Jeho predstava je, že o osude kontinentu by mali rozhodovať veľké krajiny medzi sebou.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite