Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Pavel Nechala, podpredseda strany SPOLU: Sociálne médiá vo vojne

.pavel Nechala .mimoparlamentné fórum

Sociálne médiá mali určujúci podiel pri aktoch genocídy v Mjanmarsku v roku 2018. Nebol to však zďaleka ojedinelý prípad. Používanie sociálnych médií je hlboko prepojené s desaťročnou vojnou v Sýrii alebo útokmi na Srí Lanke.

zatiaľ čo v Stredoafrickej republike sa nenávistné online prejavy priamo pripisujú vyvolávaniu masových konfliktov medzi kresťanmi a moslimami, na Srí Lanke sú nepravdivé informácie na sociálnych médiách všeobecne považované za vyvolávajúce množstvo náboženských útokov vrátane bombových útokov na kostol a hotel na Veľkonočnú nedeľu v roku 2019. Napokon, nejde o nový fenomén, úloha masmédií vo vojnových konfliktoch bola vždy prítomná, od používania novín v nacistických propagandistických kampaniach až po novšie konflikty zahŕňajúce rádio v Rwande a satelitnú televíziu v Somálsku, ako upozorňuje štúdia Oxfordskej univerzity o medzinárodných aspektoch intervencie voči sociálnym médiám. V čom spočívajú riziká a ako ich účinne znižovať?

Podstatný rozdiel medzi tradičnými médiami a sociálnymi médiami spočíva v produkte, ktorý vytvárajú. Na jednej strane, regulované televízie a rádiá tvoria obsah a ponúkajú ho svojim divákom a čitateľom. Existujúce dozorné orgány, redakčné rady, by mali byť garantom odbornosti, brániť šíreniu nepravdivých informácií a zabezpečovať pluralitu názorov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite