Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tomáš Valášek z PS: Parlament ako odkladisko politických talentov

.tomáš Valášek .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Vyčíňanie fašistov nie je jediným reputačným šrámom parlamentu a reforma sa nesmie skončiť parlamentnou strážou. Nestačí totiž len vyviesť vykázaných poslancov zo sály a bum, rešpekt v inštitúciu je obnovený. Chce to minimálne tri ďalšie kroky.

po prvé, lídri koalície musia prestať brať parlament ako povinnú jazdu a odkladisko menších politických talentov. Vláda nenecháva čas na posúdenie zákonov, predkladá ich neskoro a očakáva schválenie na počkanie a bez diskusie. Ministri a ministerky sa vyhýbajú hodine otázok v parlamente. Ak je to čo i len trochu možné, pošlú štátnych tajomníkov na zasadnutia výborov. Krajina potrebuje, aby parlament dôkladne posudzoval navrhované zákony a vyzvŕtal členov vlády, keď chybujú, čo robia často. Ak by si túto prácu robil parlament konzistentne a dobre, aj by pritiahol väčšie talenty spomedzi strán vládnej koalície.

Po druhé, poslanci sami robia medvediu službu inštitúcii a nielen v podobe oblievania sa či faciek v sále.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite