Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Miriam Lexmann z KDH: V Číne sa zápasí nielen o olympijské medaily

.miriam Lexmann .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Nemôžem sa pozerať na to, ako nás naša hospodárska závislosť od Číny vrhá do vážnych ekonomických a bezpečnostných rizík a núti nás zatvárať si oči pred tamojšou ľudskoprávnou situáciou. Preto som sa rozhodla stať súčasťou zápasu nielen za našu ekonomickú bezpečnosť, ale predovšetkým za principiálne-hodnotové nastavenie zahraničnej a obchodnej politiky EÚ.

zároveň chcem chrániť našu slobodu a demokraciu. Lebo upúšťaním od našich hodnôt vo vzťahu k tretím krajinám podkopávame ich samotné základy. Prekážkou v mojom úsilí nie sú ani sankcie, ktoré na mňa Čína uvalila.

Už v júni 2021 sa mi počas náročných rokovaní podarilo do rezolúcie Európskeho parlamentu vložiť výzvu na politický a diplomatický bojkot zimnej olympiády v Pekingu. Zareagovali na ňu silné krajiny i lídri, ďalší sa pridávajú. Rezonujú svedectvá ľudskoprávnych organizácií, reportáže novinárov, dokonca hlasy zo športových kruhov. Morálnu dilemu ZOH vystihol aj jeden z najúspešnejších českých olympionikov Josef Dostál: „Viem mlčať, ale nechcem.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite