Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Miroslav Kollár zo SPOLU: V zajatí medzi náboženským tradicionalizmom a sociálnou modernizáciou

.miroslav Kollár .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Výsledky sčítania obyvateľstva 2021 z pohľadu hlásenia sa ku konkrétnym cirkvám na Slovensku si, zdá sa, každý interpretuje ako víťazstvo. Samotné sčítanie však nie je príliš verným obrazom o reálnej miere sekularizácie a ateizácie spoločnosti, keďže na rozdiel napríklad od Česka neskúma bližšie otázku viery.

dôležitejšie je, akým spôsobom cirkvi a viera vstupujú do politického zápasu. A tam sledujeme výraznejší úspech menších, aktívnejších náboženských spoločenstiev, ktoré sú v hodnotových otázkach fundamentálnejšie a zároveň lepšie mobilizované (pozri poslanecký klub OĽaNO).

V roku 2002 sme v Inštitúte pre verejné otázky spracovali Víziu vývoja Slovenska do roku 2020 a v časti týkajúcej sa cirkví sme písali o niekoľkých scenároch. Ako žiaduci scenár sme popísali „dokončenie odluky štátu od cirkvi a prechod na financovanie cirkví priamo veriacimi. Cirkvi by sa mali vrátiť k svojej modernizačnej funkcii a opúšťať rolu ochrancov tradicionality a elementárneho cirkevného učenia... Za žiaduce možno považovať významnejšie presadenie sa z hľadiska typológie liberálnej časti veriacich.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite