Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Zsolt Gál, podpredseda Maďarského fóra: Počet ľudí maďarskej národnosti poklesol iba marginálne

.zsolt Gál .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Hoci na základe niektorých titulkov sa to nezdá, vlaňajšie sčítanie ľudí neprinieslo radikálne zmeny, čo sa týka náboženskej alebo národnostnej príslušnosti. Počet ľudí hlásiacich sa k maďarskej národnosti napríklad poklesol iba marginálne, čo je veľký rozdiel oproti predošlým desaťročiam.

treba však dodať, že to platí len vtedy, keď medzi Maďarov rátame aj tých, ktorí to označili ako druhú národnosť. Je prirodzené, že človek môže mať viacero identít (nielen národnostných), niektoré môžu byť silnejšie, iné slabšie, a preto umožnenie označenia druhej národnostnej identity bolo dobrým rozhodnutím, prináša reálnejší obraz o etnickej štruktúre Slovenska. Môže však priniesť aj problémy v podobe rôznych možností interpretácie údajov, napríklad pri menšinových právach. Na to máme jednoduchú a logickú odpoveď: pri týchto právach treba brať do úvahy materinský jazyk. Ide predsa hlavne o práva, ktoré sa týkajú používania menšinových jazykov.

 Čo sa týka náboženského vyznania, niektorým sa môže zdať, že (skoro) zdvojnásobenie počtu ľudí bez vyznania (v porovnaní s rokom 2011) je radikálna zmena. Ale keď sa pozrieme na dlhodobé trendy, vidíme, že veriacich je približne toľko, ako pri prvom sčítaní po Nežnej revolúcii (1991).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite