Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ondrej Prostredník, člen predsedníctva PS: Sčítanie otvára tému odluky s novou naliehavosťou

.ondrej Prostredník .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Počet veriacich klesá a počet ľudí bez vyznania stúpa. Tento trend pokračuje od sčítania v roku 1991 aj po tom poslednom z minulého roku. Prekvapenie v podobe masívneho prepadu počtu veriacich sa však neodohralo, hoci nárast podielu ľudí bez vyznania o viac než 10 percent za posledných 10 rokov je skokanom tohto sčítania a na Slovensku máme v súčasnosti 1 296 142 obyvateľov bez vyznania, čo je viac ako pätina populácie.

iné prekvapenie je však závažnejšie. Výsledky kvantifikujú aj podiely osôb, ktoré sa hlásia k niektorej z neregistrovaných cirkví alebo náboženských spoločností. Kategória „iné“ poskočila z 0,43 percenta v roku 2011 na 1,05 percenta v roku 2021. Počet týchto obyvateľov Slovenska sa zdvojnásobil podobne ako počet ľudí bez vyznania. Kým v roku 2011 ich bolo 23 340, dnes sa k veriacim, ktorých vierovyznanie nepožíva výhody registrovanej cirkvi alebo náboženskej spoločnosti, hlási 57 248 obyvateľov Slovenska. 

Oba tieto posuny s novou naliehavosťou otvárajú otázku, či je súčasný právny stav upravujúci vzťah štátu k cirkvám a náboženským spoločnostiam spravodlivý s ohľadom na skutočnú kompozíciu obyvateľstva podľa náboženského vyznania. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite