Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Marián Čaučík, podpredseda KDH: Príležitosť zamyslieť sa nad úlohou cirkví v slovenskej spoločnosti

.marián Čaučík .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Výsledky sčítania obyvateľov priniesli aj nové dáta, ktoré potvrdili trend poklesu ľudí hlásiacich sa k cirkvám a náboženským spoločenstvám. Tento trend vnímame v celej Európe.

samotný pokles, sekularizačné tendencie a kampane, aby sa ľudia neprihlásili k cirkevným spoločenstvám, sú výzvou pre ne, ako aj pre ich členov. Je to zároveň príležitosť zamyslieť sa nad úlohou cirkví v slovenskej spoločnosti a urobiť niečo lepšie pre jej pochopenie. 

Slovenská spoločnosť vníma cirkvi rôzne. Časť verejnosti v nich vidí strážcu kultúrnych hodnôt a tradícií. Iní vnímajú a chcú udržať cirkvi ako hlásateľky a obhajkyne morálnych zásad v spoločnosti. Ako kresťanskí demokrati pokladáme za najdôležitejšiu úlohu cirkví v spoločenskom živote ich spôsobilosť reprezentovať a praktizovať ideál integrálnej kresťanskej humanity – dozrievania do pravej ľudskosti. Človek sa osobnosťou nerodí, ale sa ňou stáva.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite