Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Branislav Vančo, člen predsedníctva PS: Zabudnite na 363, potrebujeme oveľa viac

.branislav Vančo .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Asi sa už nemusíme donekonečna rozprávať o tom, že monokratický a uzatvorený model prokuratúry, na ktorej vrchole je jej neohroziteľný vládca panujúci nad ostatnými poddanými, pardon podriadenými prokurátormi, je zlý. Tento model dlhé roky očividne nefunguje, pretože má množstvo chýb, ktoré sa od revolúcie nikomu nepodarilo opraviť.

všetky doterajšie garnitúry totiž veľmi rýchlo pochopili, že „mať“ svojho generálneho prokurátora je pre naplnenie ich cieľov životne dôležité. Či už ich záujmy budili zdanie vznešenosti alebo nie, pokušeniu využiť tú monokraciu v prospech týchto záujmov nedokázala odolať žiadna koalícia. Ani tá súčasná, ktorá si v súlade s touto tradíciou zvolila do jej čela toho svojho. 

Najväčšiu chybu však nespravila koalícia touto voľbou. Tou najväčšou chybou bolo, keď sa vzdala akejkoľvek ambície prokuratúru zreformovať. Tento predvolebný záväzok koalícia odpískala ešte predtým, ako reálne začala vládnuť, a nedostal sa ani do programového vyhlásenia vlády. Počul som, že dôvodom bolo, že nemožno robiť naraz komplexnú reformu justície aj komplexnú reformu prokuratúry. Ja tvrdím, že opak je pravda. Jedna bez druhej totiž nebude fungovať. Na dôvažok sa pýtam, môžeme s reformou prokuratúry čakať ďalších desať rokov (týmto tempom to skôr nebude), kým dokončíme reformu justície? Som presvedčený, že nie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite