Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zsolt Gál, podpredseda Maďarského fóra: Generálni prokurátori v Rusku vedia, kde je ich miesto

.zsolt Gál .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Začiatkom roka 1999 ruský generálny prokurátor Jurij Skuratov vyšetroval rodinu a administratívu prezidenta Jeľcina pre úplatky. Krátko nato sa v ruských médiách objavili videozáznamy, na ktorých bol muž podobný Skuratovovi s dvoma nahými prostitútkami.

šéfprokurátor protestoval, že na nahrávkach nie je on, ale neskôr pred kamerami vystúpil aj vtedajší šéf FSB, istý Vladimír Putin, ktorý potvrdil, že videá sú autentické. Skuratov odstúpil, vyšetrovanie bolo zastavené, Putin sa stal najprv premiérom, a potom prezidentom, nástupcom Jeľcina, a v prvom dekréte udelil imunitu jeho celej rodine. 

Odvtedy, zdá sa, generálni prokurátori v Rusku vedia, kde je ich miesto. Prokuratúra sa stala nástrojom režimu na politické prenasledovanie opozície a nepohodlných osôb, pričom obrovskú korupciu „našich ľudí“ si nevšíma. Zdá sa, že takéto fungovanie prokuratúry Marošovi Žilinkovi imponuje, a preto prišiel oslovovať 300. výročie ruskej inštitúcie. Ako jediný generálny prokurátor z EÚ na pozvanie kolegu, ktorý je na sankčnom zozname EÚ.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite