Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tomáš Valášek z Progresívneho Slovenska: Rok tristných zistení

.tomáš Valášek .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Pre slovenskú politiku bol rok 2021 rokom troch tristných zistení. Tým prvým je, že covid nebude len akousi epizódou z úvodu volebného obdobia. Bol hlavnou témou od prvej sekundy vlády, je hlavnou témou aj po takmer dvoch rokoch a bude hlavnou témou minimálne ešte časť budúceho roka.

.tým druhým zistením je, že napriek prvému zisteniu nie je vláda na covid o nič lepšie pripravená, ako bola pred voľbami. Stále improvizuje, čím ďalej, tým viac politikárči. Tým tretím zistením je, že kombinácia tejto lajdáckosti plus cynického populizmu parlamentnej opozície môže napáchať permanentnú škodu na demokracii. A za tú môžeme pykať dlho po tom, ako mutácie a vakcíny urobia z covidu relatívne banálnu chorobu. 

K tomu prvému netreba veľa dodávať. Hoci vedci od začiatku varovali, že ani moderná veda nezastaví pandémiu z mesiaca na mesiac, je v ľudskej povahe chcieť veriť, že sa každú chvíľu vrátime k normálu. Pritom aj španielska chrípka, ktorá sa začala v r. 1918, mala tri vlny a trvala dva roky. A hoci si to určite vláda nepriala, história a voliči ju budú súdiť hlavne podľa toho, ako pandémiu zvládla. 

V tejto skúške žalostne zlyháva a nezlepšuje sa to. Poukážky pre dôchodcov sú len posledným, zato priam učebnicovým príkladom toho, ako sa to nerobí. Opatrenie bolo predložené bez testovania a bez analýzy dopadu; vláda odmietla zverejniť vlastný prieskum o záujme o takéto poukážky. A aby bola skaza dokonaná, strany koalície sa v otázke verejne rozkmotrili. Základné princípy krízovej komunikácie – hovorte jasne, vystupujte jednotne, oprite sa o čísla a fakty – boli porušené od A po Z. Ak by sa toto bolo bývalo stalo v marci 2020, človek si povie hanba, ale možno sa to zlepší. Po takmer dvoch rokoch pri kormidle to už nie je hanba, ale hrôza. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite