Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Miroslav Kollár zo SPOLU: Rok, keď vymrel Sabinov

.miroslav Kollár .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

O čom inom sa dá pri hodnotení roka 2021 hovoriť, ako o pandémii spôsobenej vírusom covid-19, o našich zlyhaniach, o tom, čo sme sa vďaka tejto hraničnej situácii o sebe ako spoločnosti a jednotlivcoch naprieč tým slušnejším aj neslušnejším Slovenskom dozvedeli?

áno, covid obral Slovensko o jeden Sabinov. Približne 12 700 ľudí tohto roku na Slovensku podľahne covidu. Ale možno to do Silvestra „dáme“ aj na trinásťtisícový Šamorín.

Dnes nikto nevie povedať, o koľko menej ľudí mohlo zomrieť na covid či pre nedostupnú zdravotnú starostlivosť vinou preplnených nemocníc. Z medzinárodných porovnaní, z mierneho priebehu prvej vlny aj z pozorovania chaotických, nesystémových a málo účinných opatrení je však jasné, že tisícky našich blízkych zomreli zbytočne.

Pre mňa bola najhroznejším zistením tohto roka miera nezáujmu značnej časti politických elít zoči-voči ľudskému životu. Ak sa tu niekto hádzal na začiatku pandémie o zem, že „mne v krajine nezomrie ani jeden človek na covid“, vo chvíli, keď to začali byť tisícky, už to bolo jedno. Už vyhrávalo ego a nerozum nad jasnými odporúčaniami vedcov, zdravotníkov, epidemiológov. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite