Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Peter Belinský, predseda Konzília KDH: Zlé načasovanie, nevhodný spôsob

.peter Belinský .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Zlé načasovanie, nevhodný spôsob. Tak by sa dalo zhrnúť predstavenie daňovej revolúcie ministra financií. Slovensko v minulosti prijímalo zásadné reformy a KDH ich pomáhalo kreovať predovšetkým v rokoch 1998 až 2006.

išlo o štandardný postup, kde sme si stanovili ciele, predstavili  riešenia a po niekoľkomesačných, resp. niekoľkoročných diskusiách s odbornou verejnosťou sme zákony schválili. Aj vďaka týmto zákonom sme rozbehli hospodársky rozvoj krajiny a zlepšili životnú situáciu občanov.     

Daňová revolúcia s prívlastkom veľká mení absolútne zásadným spôsobom daňovo-odvodový systém a podporu rodín. Jej predstavenie zodpovedá práci Igora Matoviča. Marketingu vrchovato, všetko ostatné naopak.    

Načasovanie bolo zlé z politickej aj ľudskej stránky. Pokiaľ ide o politické faux pas, minister predstavil reformu, ktorú neprediskutoval s rozhodujúcimi politickými a sociálnymi partnermi. Reforma je vtedy úspešná, keď je trvalo udržateľná. 

Ešte horšie v tomto kontexte vyznieva, že ponúkol nedorobenú vec. Nikto napríklad netuší, aké vysoké budú sociálne a zdravotné odvody, a to ani pri zamestnancoch, ani pri živnostníkoch. Je to pritom jeden z najzásadnejších údajov pre verejné financie a životy všetkých občanov. Ľudsky bolo nešťastné načasovať reformu v čase pandemickej katastrofy, keď v preplnených nemocniciach zomierajú denne desiatky ľudí a vláda by mala všetku silu a energiu venovať ochrane životov, pomoci obyvateľom a záchrane hospodárstva.  

Reformu považujem aj za odtrhnutú od reality, keď sa sústredí na centralizáciu, hoci centristická úroveň riadenia sa ukázala ako prekonaná. Naopak, krajiny s fungujúcimi regiónmi dosahujú vyššiu kvalitu života, stačí sa pozrieť do susedného Rakúska. 

Minister financií napriek tomu plánuje zobrať samosprávam 200 miliónov eur. Ide o nepochopenie situácie, lebo práve mestá a obce prevádzkujú jasle, materské a základné školy, centrá voľného času, denné stacionáre pre seniorov, šport aj kultúru. Zlepšiť životy ľudí môže práve viac kompetencií s väčšími zdrojmi pre samosprávy, ktoré najlepšie poznajú potreby obyvateľov.

Reforma v navrhovanej podobe nepomôže a nezjednoduší život rodinám, nezníži daňovo-odvodové zaťaženie ani výdavky štátu, nezlepší hospodárenie a nezabezpečí udržateľnosť verejných financií. Ide iba o akési prehadzovanie peňazí z jednej kopy na druhú, chýba jednotiaca myšlienka. Tu hrozí, že aj dobré nápady môžu byť spúšťačom pre tie nevhodné alebo vyslovene škodlivé. A takúto revolúciu dnes naozaj nepotrebujeme. 

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite