Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Miroslav Kollár, predseda Spolu: Mestá a obce urobia za 200 miliónov pre rodiny viac ako centrálna vláda

.miroslav Kollár .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

V princípe podporujem každú reformu, ktorá prinesie zníženie daňovo-odvodového zaťaženia práce aj podnikania a presun väčšieho zaťaženia na spotrebu a majetok. Veľká októbrová Matovičova „daňová revolúcia“ však má potenciál meniť charakter štátu – prináša viac socializmu, sociálneho inžinierstva a centralizmu.

vzhľadom na teatrálny matovičovský spôsob predstavenia „daňovej revolúcie“ však môžeme chovať istú nádej, že jej hlavným cieľom v tejto podobe bolo zmenšiť deficit pozornosti, ktorej sa v posledných mesiacoch predsedovi obyčajných ľudí dostávalo. Aj keď tá hnusná pandémia, ktorej rozsah má na triku práve aj Matovič, mu túto revolučnú pozornosť opäť pomerne rýchlo vzala.

O všetkom ostatnom sa iste bude viesť odborná a nepochybne aj vášnivá politická diskusia. Vyrušuje ma však ambícia hodiť časť financovania tohto neadresného „prorodinného“ populizmu na samosprávy – napríklad cez „znižovanie rastu podielových daní“ za 200 miliónov. Je to zásadná chyba a nepochopenie fungovania štátu a dôležitosti jeho jednotlivých aktérov pre kvalitu života občanov, ktorá však v prípade centralistov a etatistov v tejto vláde už neprekvapuje. Navrhujem pravý opak. Poďme využiť diskusiu o daňovej revolúcii aj na debatu o rekonštrukcii štátu, o oslabení centrálnej vlády a posilnení – kompetenčnom aj finančnom, miest, obcí aj samosprávnych krajov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite