Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Tomáš Valášek z Progresívneho Slovenska: 32 rokov po 17. novembri 1989 sme na hrane

.tomáš Valášek .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Jedného z autorov americkej ústavy, Benjamina Franklina, sa pri zrode Spojených štátov niekto spýtal: „akú formu vlády budeme mať?“ On odpovedal: „Republiku – ak si ju viete ubrániť“.

otváram to preto, lebo pri každom 17. novembri sa vo mne snúbi radosť z pádu komunizmu s obavou, ako dlho nám demokracia vydrží.

Nenapadlo mi ani vo sne štrngajúc kľúčmi na Námestí SNP, že v roku 2021 bude mať nová, hnedá verzia exkomunistu Roberta Fica namierené hore v prieskumoch, ktorým dominuje jeho bývalá pravá ruka. A že súdnym ľuďom ostane len dúfať, že babráctvo a vzájomná žiarlivosť zabránia nielen znovuzvoleniu fašistov, ale príchodu hneď dvoch či troch takých strán do parlamentu.

Keď pred tými 234 rokmi Franklin a kolegovia dumali, ako tú republiku ubrániť, prišli s odpoveďou, že silné inštitúcie sú kľúčom. Preto rozdelili moc medzi parlament, prezidenta a súdy v takom pomere síl, aby sa vedeli navzájom strážiť. Lenže ani v tej najstaršej demokracii nestačí len dobre napísať pravidlá hry – a tobôž nie v tej našej.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite