Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Miroslav Kollár, predseda SPOLU: Ambície aj tej reformnejšej časti vlády sú stále diétne

.miroslav Kollár .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Spôsob predkladania štátneho rozpočtu tento rok plne vystihoval prístup ministra financií k výkonu verejnej funkcie. Slová o transparentnosti sa hodia leda tak pred voľbami, aj keď uznávam, že na konci dňa primárne bude dôležitý nie proces, ale výsledok.

ten zatiaľ hovorí o tom, že konsolidácia verejných financií sa odkladá. V situácii, ktorú Ján Tóth, šéf Rady pre rozpočtovú zodpovednosť pomenoval jasne aj pri predkladaní Správy o rozpočtovej zodpovednosti v parlamente: „Dlhodobá udržateľnosť verejných financií bola v minulom roku na najhoršej úrovni od roku 2012. Podobne podľa medzinárodného ukazovateľa počítaného Európskou komisiou bola najhoršia v celej EÚ. To znamená, že v prípade, že nebudú prijaté žiadne reformy zlepšujúce dlhodobú udržateľnosť a Slovensko zotrvá na súčasnej trajektórii vývoja verejného dlhu, z dlhodobého hľadiska nás čaká nárast dlhu až do úrovní, v ktorých už jeho financovanie nebude udržateľné. V takom prípade by vláda čelila nutnosti prijímať opatrenia veľkého rozsahu, ktoré by sa necitlivo dotkli životnej úrovne obyvateľstva. To je scenár, ktorému by sme sa mali vyhnúť.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite