Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Tomáš Valášek z Progresívneho Slovenska: Pozítív rozpočtu je žalostne málo

.tomáš Valášek .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Rozpočet na rok 2022 znižuje deficit pod 5 percent a tlačí rezorty na reformy, no tu sa pozitíva končia. Slabinami sú porušené sľuby, potenciálne prázdne sľuby a absencia sľúbených reforiem.

igor Matovič vychválil rozpočet ako mimoriadne štedrý pre zdravotníctvo, čo môže a nemusí byť pravda. Návrh je takou kombináciou podmienok, presunov zdrojov a rôznych rezerv, že by sa zaň nehanbil škrupinkár v bratislavskom podchode. V konečnom dôsledku dostanú zdravotníci uprostred pandémie menej ako avizovaných 411 miliónov eur, lebo tá suma je podmienená vnútornými úsporami vo výške 249 miliónov a predpokladá vyčerpanie ďalších 220 miliónov z Fondu obnovy EÚ, čo sa nedá stihnúť už len pre chýbajúce stavebné povolenia. 

Školy na papieri dostali viac ako minulý rok, ale väčšina sú opäť investície do budov, z ktorých sa budúci rok stihne málo. Na vyššie platy učiteľom tam (zatiaľ) nie je nič. Vysoké školy dostanú aj na papieri o 27 miliónov menej ako minulý rok. Na rozdiel od rozpočtu na zdravotníctvo neostala v pokladnici pre vysoké školy ani rezerva, ktorá by v prípade úspešných reforiem dorovnala plánované škrty. 

 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite