Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Zsolt Gál, podpredseda Maďarského fóra: Spájať sa oplatí

.zsolt Gál .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Vzhľadom na pomery vo V4 je menším zázrakom, že v českých voľbách (aj keď len tesne) vyhrala stredopravá koalícia.

v posledných rokoch v regióne triumfoval populizmus, akýsi mix ľavicovej ekonomickej demagógie a uplácania voličov (trinástymi dôchodkami, navýšenými dávkami, dopravou „zadarmo“ a pod.), spolu s nacionalizmom, autoritárskymi tendenciami, obdivom k východným diktatúram a čoraz väčšou kritikou „Bruselu“. Babiš a jeho ANO boli súčasťou tohto trendu, čoraz viac sa podobali na Fica, Orbána a Kaczyńského.

A zrazu vidíme, že populizmus sa dá poraziť  programovými, štandardnými stranami pravého stredu s celkom nudnými politikmi na čele. Pritom pravý stred sa celkom vytratil z maďarskej politiky, skoro úplne zmizol aj zo slovenskej, a bol a stále je oslabený v opozícii a defenzíve aj v Poľsku. Môže to byť začiatok zmeny? Môže, ale nemusí. (Bodaj by bol.) Česko má to šťastie, že elektorát je stále najviac naklonený stredopravým myšlienkam a dalo sa spoľahnúť na nezávislé demokratické inštitúcie ako verejnoprávne médiá, súdnictvo, resp. celkovo spravodlivosť, ktoré vydržali populistický nápor.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite