Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Miroslav Kollár, predseda SPOLU: Zmena v ČR je inšpiratívna, ale čítajme ju správne

.miroslav Kollár .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Teší ma výsledok českých volieb a nielen preto, že víťazná trojkoalícia naplnila slovo Spolu reálnym obsahom zmysluplnej politickej spolupráce. Väčšiu radosť mám z toho, že sa nenaplní hrozba vlády populistov s extrémistami.

aj v kontexte toho, čo sa deje v stredoeurópskom priestore, je posilnenie demokratického, proeurópskeho hlasu v tomto čase mimoriadne dôležité. A úplne najväčšiu preto, že sa ukázalo, že je opäť čas na slušnú zodpovednú politiku – ak má uveriteľných nositeľov.

Niektorí analytici výsledky českých volieb čítajú ako definitívne prekonanie postkomunistickej éry, čo je pochopiteľné vzhľadom na to, že česká spoločnosť je v našom regióne najmodernejšia. Bol by som opatrný v takýchto ďalekosiahlych záveroch, aj preto, že víťazstvo dvoch demokratických koalícií bolo možné vďaka miliónu prepadnutých hlasov a česká spoločnosť zostáva, podobne ako susedné krajiny, rozdelená „pol na pol“.

Pred dvoma rokmi, keď sa pôvodne debatovalo o demokratickej päťkoalícii, ktorej sa celkom pochopiteľne bránili Piráti, hovoril jeden z dnešných neoficiálnych víťazov volieb, šéf STAN-u Vít Rakušan o tom, že možno touto spoluprácou spáchajú politické harakiri, ale je to, skrátka, cena za pokus o odstavenie Andreja Babiša od moci.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite