Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tomáš Valášek z Progresívneho Slovenska: Vieme preklenúť nekompatibilitu lídrov?

.tomáš Valášek .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Nikto nevie s istotou, či príčinou volebného neúspechu PS, Spolu, KDH a Za ľudí v r. 2020 bolo nespojenie. Ale české voľby minimálne dokazujú, že cestou koalície sa dá ísť, ak nie priamo má ísť.

rozumiem argumentom proti. Ak to v koalícii medzi lídrami neklape, voliči ju vytrestajú. Je tu aj obava z „autentickosti“: môže koalícia strán s hodnotovými rozdielmi efektívne vládnuť? Nerozpŕchnu sa potenciálni voliči jej členských strán do „autentickejších“ alternatív?

Toto sú teoretické obavy. Niekedy sa v praxi naplnia; inokedy nie, ako ukazujú české voľby. Keďže koalície vedia znížiť riziko návratu Fica k moci, treba do volieb dobre premyslieť či, kto, s kým a ako predvolebnú spoluprácu nastaviť. Tu sa vieme poučiť čiastočne z českých volieb, ale hlavne zo slovenských realít. 

Vieme preklenúť problém nekompatibility lídrov?  V r. 2019 bol výzvou Igor Matovič: od jedného momentu bolo OĽaNO príliš silné na to, aby sa dalo obísť, ale viedol ho človek, s ktorým nik nevychádzal. Bude aj v budúcich voľbách na čele OĽaNO? Ak áno, bude koalícia potrebovať OĽaNO? Ak to bude na hrane, bude daňou za vyčlenenie Matoviča jeho následný úspech vo voľbách alebo svoj potenciál vyčerpal? Ak nevyčerpal, čo je lepšie: riskovať, že opäť vypáli rybník podobným silám či riskovať nesvár v koalícii? Bude chcieť do koalície?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite