Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Irena Bihariová z Progresívneho Slovenska: Proces očisty spoločnosti musí byť v medziach práva

.irena Bihariová .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Už dlhšie ma „fascinuje“, ako sa diskusia o vzájomnom zatýkaní vyšetrovateľov a funkcionárov NAKA a Úradu inšpekčnej služby pristaví pri dileme, či to už to teda môžeme označiť za vojnu.

táto bohumilá terminologická hádanka je v skutočnosti tou najmenej podstatnou vecou na inak vážnej otázke: či sa naozaj v antikorupčnom procese očisty obe strany vyšetrovateľov a prokurátorov snažia postupovať v limitoch zákonov a uplatňovať len tie právomoci, ktoré im zákon ukladá; alebo či niektorí sem-tam nepovolia gombíky na kazajke zákona v dobrej viere, že veď im ide o správnu vec. Alebo či náhodou niektorí neskúšajú klásť procesu očisty prekážky, aby zabránili dostať niektoré osoby, skutočnosti či dôkazy pred súd.

Aj preto, že je to taká zložitá spleť vzťahov a nad nimi visiacich silných podozrení, by si nikto nemal dovoliť suplovať súd a vyslovovať kategorické postoje. Nám, verejnosti aj politikom, musí stačiť nateraz len jedna úloha: apelovať a zdôrazňovať, aby bol proces očisty v každom štádiu poctivo v medziach práva. Nie z dákeho útlocitu k obvineným, ale preto, aby právne šlendriánstvo neposkytlo obvineným kľúčiky na slobodu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite