Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pavel Nechala, podpredseda SPOLU: Akú políciu chceme?

.pavel Nechala .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Devätnásťnásobne prevýšený počet odpočúvaní oproti americkej FBI, dvojnásobne veľký rozpočet oproti nemeckej BVF, takéto ohromné čísla dosahovala rumunská spravodajská služba RSI v roku 2015. V roku, keď boj proti korupcii pod vedením dnes európskej prokurátorky Laury Cordruta Kövesi kulminoval. Celkovo v rokoch 2010 – 2017 bolo právoplatne odsúdených 4 720 osôb vrátane generálov, 18 ministrov, predsedu vlády a poslancov zo všetkých politických strán.

slovensko po vládach Roberta Fica netrpezlivo očakáva výsledky. Zvolená vládna reprezentácia sa snaží objednávku naplniť. Najskôr prichádzajú prvé zatknutia „nedotknuteľných“ a  prihlásenie sa k výsledkom vládnymi politikmi s vysvetlením v podobe „uvoľnených rúk“. Nasledujú prvé obžaloby, dokonca odsúdenia, ale aj zrušené obvinenia a prepustenia podozrivých. Situáciu komplikuje  konflikt medzi zložkami polície, keď vyšetrovateľov tímu Očistec zatkla policajná inšpekcia. Za týchto okolností dochádza aj k výmene vo funkcií policajného prezidenta. Prichádza úspešný funkcionár zo zásahovej jednotky a očakávania silového riešenia rastú. Čo ale od polície a jej nového policajného prezidenta očakávame?

V prvom rade je to nastavenie systému tak, aby nedochádzalo k zneužívaniu zverených právomoci. A ak k zlyhaniu predsa len dôjde, účinný kontrolný mechanizmus takéto zlyhanie identifikuje a minimalizuje škody. Predpokladom je jednak vyrovnanie sa s prešľapmi z minulosti, ale súčasne budovanie etickej kultúry v Policajnom zbore. V tejto oblasti sa spravilo zatiaľ veľmi málo.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite