Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Michal Wiezik, poslanec Európskeho parlamentu za stranu Spolu: Všetky naše činy budú mať dôsledky

.michal Wiezik .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Ešte nikdy ľudská spoločnosť nevedela tak veľa o tom, ako zmierniť hrozby, ktorým čelí, a ešte nikdy sa tak málo nezhodovala na svojich kolektívnych znalostiach.

pápež František je pre mnohých morálnou autoritou v téme klimatickej krízy. Ako viackrát povedal, „musíme spomaliť, obzrieť sa a navrhnúť lepší spôsob spoločného života na tejto planéte.” Už dlhodobo apeluje na riešenie klimatickej a ekologickej krízy, vo svojej encyklike Laudato Si varuje pred klimatickou zmenou, vyzýva svetových lídrov na okamžitú činnosť v oblasti ochrany klímy a životného prostredia. Tiež zdôrazňuje, že ľudstvo musí bezodkladne prehodnotiť svoj vzťah k prírode a postupne sa odkloniť od intenzívneho využívania fosílnych palív. Často nám pripomína, že je našou morálnou povinnosťou postaviť sa za prírodu.

Počas stretnutia s pápežom v Bratislave zaznel v príhovore pani prezidentky aj jeden z jeho známych výrokov, na ktorý odvtedy myslím: „Príroda neodpúšťa.“ V súčasnej situácii nám príroda naozaj ďalšie vypúšťanie emisií neodpustí. Hranicu 1,5-stupňového oteplenia prekonáme skôr, ako sme čakali. Je to podobný apel, aký predniesla švédska aktivistka Greta Thunberg: „S fyzikou sa nedá vyjednávať.“ Stav prírody či sveta je objektívny, nezávislý od našich politických kompromisov. Vyžaduje si adresnú a efektívnu akciu na odvrátenie katastrofy. A všetky naše činy budú mať dôsledky.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite