Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ondrej Prostredník, člen predsedníctva strany Progresívne Slovensko: Sloboda, ľudskosť a dialóg

.ondrej Prostredník .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Pápežova návšteva však naliehavo ukazovala aj (podľa mňa) zásadný rozpor medzi jeho dôležitými posolstvami a tým, čo by som nazval ako „obal“, v ktorom tieto posolstvá boli doručené.

sloboda, ľudskosť a dialóg – to sú tri dôrazy, ktoré som vnímal v posolstvách pápeža Františka počas jeho návštevy Slovenska. Nezostal nič dlžný svojej povesti pápeža, ktorý ukazuje inú tvár Katolíckej cirkvi, než je tá, na akú sme zvyknutí u nás doma.

Vnímam ho ako nositeľa prorockého hlasu. Volá cirkev, aby sa vrátila k svojmu pôvodnému poslaniu a oslobodila sa od pátosu a výsad, ktoré mala v minulosti. Práve za nimi sa s nostalgiou pozerajú mnohí slovenskí klerici. Bolo zaujímavé sledovať, ako mu bozkávajú prsteň a klaňajú sa mu tí, ktorí hlboko opovrhujú jeho posolstvom ľudskosti a lásky a jeho dôrazom na cirkev slúžiacu, a nie vládnucu.

V spôsobe, akým aplikuje biblické príbehy, som opakovane cítil, že čerpá z rovnakých teologických zdrojov, akými je od konca minulého storočia formovaná aj súčasná protestantská tradícia. V tom je pre mňa dôsledným nositeľom odkazu II. vatikánskeho koncilu, ktorý zásadným spôsobom priblížil katolícku teológiu tej protestantskej, pokiaľ ide o prístup k biblickým textom. Závery a program tohto koncilu v mnohých kútoch Katolíckej cirkvi ešte stále čakajú na plnú akceptáciu. V tomto ohľade bol významný najmä prejav pápeža ku slovenským klerikom v Dóme sv. Martina. Určite neznel príjemne biskupom, ktorí na Slovensko radi pozývajú pápežových kritikov a kritikov II. vatikánskeho koncilu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite