Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Monika Kolejáková z KDH: Bez personálu a financovania náročných výkonov budeme iba priemer

.monika Kolejáková .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Štát by mal mať záujem vytvárať obyvateľom také podmienky, aby si mohli čo najdlhšie udržať svoje zdravie. Je to prospešné a dobré pre jednotlivcov, ale aj pre ekonomiku krajiny.

jedného dňa však choroba nastúpi a štát má chorému poskytnúť potrebnú starostlivosť. Nedokážu to úradníci, ale iba na to špecializovaný personál.  Aby štát túto povinnosť voči chorým naplnil, musí vytvárať personálu také podmienky, aby mu priestorové, časové, finančné, materiálne a personálne obmedzenia nebránili vykonávať službu pacientom. No aj personál má povinnosti: vzdelávať sa a vykonávať svoju prácu poctivo so záujmom o čo najvyššiu kvalitu a s úctou voči pacientovi. Stanoviť výkonnostné požiadavky na tímy odborníkov, ktoré pôsobia v jednotlivých nemocniciach, s jasnou definíciou  následnej starostlivosti podľa závažnosti, je nevyhnutné. Všetci, ktorí sú proti tejto úprave bez vypočutia si návrhov a argumentov, bránia zlepšeniu zdravotnej starostlivosti. 

Každá reforma však musí mať víziu a jasne stanovené ciele. Ak je cieľom stratifikácie vtesnať zdravotnú starostlivosť do doterajšieho objemu financií a spôsobu financovania, je to iba kozmetická zmena, ktorá môže rozvrátiť fungujúce tímy. Dlhodobo neobjektivizujeme náklady, argumentujeme vysokou cenou práce a nákladov na špeciálny materiál. Bez personálu a financovania  náročných výkonov nebudeme mať excelentnosť, iba priemer. Ak štát neurobí priestor pre šikovných a ich náročné výkony bude považovať za záťaž, bude vidieť iba cenu, nie hodnotu, taký odborník  odíde a s ním aj schopnosť riešiť ťažké stavy. A preto mám pochybnosti o reálnosti projektu stratifikácie. Máme skutočne dobré informácie o efektívnosti nemocníc?  Je potrebné najprv objektivizovať náklady a skutočný dopyt po zdravotnej starostlivosti a stanoviť nárok pacienta. Zohľadňuje stratifikácia nemocníc a vznik nových tímov ich reálne budúce náklady a personálne zabezpečenie? Komunikuje sa s personálom, aby sa nám do zavedenia reformy ako-tak fungujúce tímy nerozpadli? 

Budovy sú len obal, najdôležitejšie pre úspech je, aby sa s cieľmi stotožnil manažment aj zamestnanci. A to je hlavný problém. Manažment má čím ďalej, tým kratšiu expiráciu. A to vedenie nemocnice, ktoré bolo predtým, sa považuje za skorumpované. Bez súdu, len tak. A zástupcovia zamestnancov sú už teraz proti. 

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite