Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zsolt Simon z Maďarského fóra: Nádej na zmenu vkladaná do vládnej koalície vyšumela

.zsolt Simon .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Vláda ako celok zlyháva, a to nielen v oblasti zdravotníctva.

v zdravotníctve je situácia zlá a osobitne to platí o nemocniciach. Opakované oddlžovanie štátnych nemocníc je toho dôkazom. Zdravotníctvo sa do tejto situácie dostalo, lebo bolo dlho eldorádom pre Smer a jeho ,,našich ľudí“.  Najskôr ho mal pod palcom Pavol Paška, bývalý predseda parlamentu, ako to podľa spisu Gorila povedal Fico Haščákovi. Potom zdravotníctvu šéfovali ďalší ľudia zo Smeru: Richard Raši a Peter Pellegrini. Tento fakt si treba uvedomiť a mať ho na pamäti, aby sme vedeli pomenovať, komu vďačíme za dnešný stav.

Zdravotníctvo potrebuje reformu, a to aj sieť nemocníc. No reforma, ktorá uzrela svetlo sveta pod vedením vládnej koalície a OĽaNO, nie je postavená na princípe rovnosti občanov. Je z nej evidentné, že juh krajiny na tom bude horšie ako sever, a čo je ešte horšie, bude na tom ešte horšie ako doteraz. Na juhu totiž nie je dobrá cestná infraštruktúra, nie sú diaľnice. Čím sa predlžuje čas, za ktorý sa pacient dostane do nemocnice. V mnohých prípadoch to bude viac ako hodina. Pričom samotný minister a vláda deklarujú, že každý sa do nemocnice dostane do 30 minút. Rušia sa mnohé oddelenia a degradujú nemocnice v regiónoch Komárno, Veľký Krtíš, Rimavská Sobota, Šaľa či Kráľovský Chlmec. Pričom nemocnica v Komárne či v Rimavskej Sobote je spádovou oblasťou pre viac ako 100 000 obyvateľov. Je namieste položiť si otázku, či je to preto, lebo vládna koalícia a OĽaNO, ktoré má pod palcom ministerstvo zdravotníctva, sa takto chcú ,,poďakovať“ za podporu vo voľbách? Alebo je to tým, že tento región stratil zastúpenie v parlamente?

Komunikácia s občanmi absentuje. Mnoho možno aj dobrých nápadov sa nekomunikuje vôbec. Máme možnosť vidieť iba to, že nie sú peniaze na to, na čo by mali byť. No peniaze na blbosti, ako niekoľkomesačné celoplošné testovanie, sa našli. Takisto sa našli peniaze aj na očkovaciu lotériu, ktorá mala občanov pôvodne motivovať na zvýšenie zaočkovanosti, no teraz zvyšuje len sledovanosť RTVS. V tomto prípade sa vyhodí von oknom 26 mil. eur. Tieto peniaze by pomohli nejednej nemocnici. To by sme však museli mať vládu, ktorej na občanoch záleží. 

Zdá sa, že vláda robí reformu nemocníc skôr podľa požiadaviek ich dnešných vlastníkov a prevádzkovateľov ako podľa záujmov občanov.  

Reforma nemocničnej siete, akoby vôbec nemyslela na pandémiu, v ktorej ešte stále sme. A vôbec nereflektuje na možné ďalšie podobné globálne ohrozenia. 

Nádej na zmenu vkladaná do tejto vládnej koalície vyšumela. Vláda ako celok zlyháva, a to nielen v oblasti zdravotníctva.

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite