Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Tomáš Valášek z Progresívneho Slovenska: Reformy treba vedieť nielen predstaviť, ale aj schváliť

.tomáš Valášek .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Ministerstvá majú ešte čas aj ambíciu predstaviť reformy. Problém leží inde. Ťažko si predstaviť, ako ich chce takáto rozhádaná koalícia schváliť a implementovať.

ak nerátame užitočné, ale čiastkové zmeny, ako odbúranie povinnosti nosiť na úrady rodný list, ozajstné reformy koalícia ešte nenavrhla, ale jednotlivé rezorty ich majú rozrobené. Sem patrí pripravovaná reforma školstva či nedávno avizovaná zdravotnícka reforma. Viaceré z nich sú súčasťou Plánu obnovy, na ktorý sa viažu miliardy z rozpočtu EÚ, čiže vláda už nemá možnosť nepredložiť ich (pokiaľ neskolabuje). Niektoré, ako školská reforma, sa zatiaľ rysujú nádejne, iné sú sklamaním, ďalšie potrebné chýbajú. Dôchodková reforma mala stabilizovať systém; namiesto toho by predložený návrh navýšil deficit a tým urýchlil príchod dňa, keď sa minú peniaze na dôchodky. Chýba akákoľvek zmysluplná reforma roztrieštenej verejnej správy.

Najväčším problémom koalície však nebude hodiť reformy na papier – to sa do určitej miery už stalo vo forme Plánu obnovy EÚ – ale schválenie a implementácia. Papier znesie všetko. Veteráni reforiem vám povedia, že ozaj ťažká práca sa tým len začína – najskôr treba vybudovať politický konsenzus a ochrániť návrhy pred rozriedením vo vláde a v parlamente. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite