Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Pavel Nechala zo Spolu: Sú zamestnávatelia v pasci?

.pavel Nechala .mimoparlamentné fórum

Zamestnávatelia nemôžu požadovať od svojich zamestnancov ani očkovanie a ani testovanie. Súčasne majú zabezpečiť prostredie, ktoré je bezpečné voči iným zamestnancom. Neriešiteľný problém? Naopak, riešiteľný, no vyžaduje na strane vlády prijať opatrenia vytvárajúce právny základ pre povinnosť zamestnancov preukázať očkovanie, testovanie alebo prekonanie choroby.

cNN prepustila troch zamestnancov za porušenie interných pravidiel a príchod do práce bez zaočkovania. Jej šéf Jeff Zucker volá po "nulovej tolerancii" pokiaľ ide o zaobchádzanie s pravidlami proti šíreniu covid-19. Prezident USA Joe Biden žiada, aby sa verejní zamestnanci preukázali očkovaním alebo otestovali. Taliansko od dnes zavádza zelené pasy v reštauráciách a verejných inštitúciách a od 1. septembra sa musia učitelia a vysokoškolskí pedagógovia preukázať potvrdením o imunite voči ochoreniu covid-19. Podobné opatrenia má už dlhšie Francúzsko a mohli by sme pokračovať. Na Slovensku máme taktiež opatrenia, sledujeme štátnu hranicu, organizujeme lotériu a neznesiteľne pomaly očkujeme. A súčasne mimo hlavnej pozornosti sú zamestnávatelia s tradične prísnymi pracovnoprávnými predpismi. Ako je na tom teda slovenský zamestnávateľ? Aké ma povinnosti a predovšetkým možnosti ich naplniť?

 aktuálna právna úprava

 V zmysle ustanovenia § 51 ods. 1 písm. d) zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia: „Fyzické osoby sú povinné podrobiť sa v súvislosti s predchádzaním prenosných ochorení lekárskym vyšetreniam  a diagnostickým skúškam, ktoré nie sú spojené s nebezpečenstvom pre zdravie, preventívnemu podávaniu protilátok a iných prípravkov, povinnému očkovaniu, liečeniu prenosných ochorení, izolácii a karanténnym opatreniam.“

Aktuálne je na Slovensku povinných približne do 10 očkovaní, ktoré sú povinné zo zákona v závislosti od veku alebo styku s potenciálnym rizikom. Očkovanie proti covid-19 do dnešného dňa nie je povinné zo zákona. Z toho vyplýva, že nemožno jednotlivcov nútiť toto očkovanie absolvovať.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite