Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Miriam Lexmann z KDH: Demokratický svet musí podporiť bežných Kubáncov

.miriam Lexmann .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Vzhľadom na geografickú vzdialenosť podpora Európskej únie a Slovenska voči Kube bude skôr symbolického charakteru. Pre vplyv, množstvo Kubáncov a blízkosť budú najsilnejšie karty vždy držať v rukách USA.

kubánska revolúcia zvíťazila v roku 1959, perla Karibiku odvtedy už 62 rokov buduje socializmus. Asi veľmi málo ľudí vtedy predpokladalo, že tak blízko vedľa ekonomicky a vojensky najsilnejšej demokratickej krajiny sveta sa udrží nesloboda tak dlho. Takmer jeden ľudský vek. 

Na Slovensku sme pod komunistickou stranou fungovali 40 rokov, podobne dlho ako ďalšie krajiny východného bloku. Demokratické princípy sa snažíme osvojiť si už tridsaťročie, postupujeme systémom pokus/omyl, na jednej strane sme v porovnaní s Ukrajinou či Srbskom nespochybniteľne výrazne pokročili, na druhej strane staré myslenie a sentiment v mnohých pretrváva. Je viacero teórií, ktoré rozoberajú, koľko rokov trvá prechod z totality na demokraciu, prax ukazuje, že trvá oveľa dlhšie ako odhady. 

Stále existujú krajiny, ktoré o slobodu a demokraciu zápasia. Každá má iný príbeh, či už ide o Čínu, Bielorusko, Severnú Kóreu alebo napríklad Rusko. Čo majú spoločné, je silný nespochybňovateľný vládca, ktorý drží krajinu pevne v rukách prostredníctvom silového aparátu, nekompromisné vytláčanie akýchkoľvek názorových politických oponentov a previazanosť na ekonomické zdroje.   

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite