Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tomáš Valášek z Progresívneho Slovenska: Ako urýchliť príchod normálnej vlády na Kube

.tomáš Valášek .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Za dnešných okolností, keď sú obchody prázdne, pribúdajú obete covidu a tradiční spojenci ako Rusko či Venezuela nechcú či nemôžu zakročiť, musí reakcia zvyšku sveta hlavne pomôcť obyčajným ľuďom – ideálne tak, aby z toho neprofitoval kubánsky režim.

kľúčová je otázka, ako môže Kuba získať normálnu, kompetentnú vládu, ktorá sa postará o dobro svojich občanov. Lebo za utrpenie na ostrove, ktoré vyhnalo ľudí do ulíc, môžu primárne katastrofálne rozhodnutia kubánskych vlád – ako napríklad konfiškácia časti príspevkov, ktoré emigranti posielajú príbuzným na ostrove, kubánskou armádou. Alebo rozhodnutie investovať to málo peňazí, čo vláda má, do turizmu – rovno pred vypuknutím pandémie. Tú, samozrejme, nemohol kubánsky režim predvídať, ale každý trochu podkutý v ekonomike by varoval pred rizikami modelu postaveného na jednej forme aktivity či komodity (pozri Irán a ropa).

Sú dva hlavné pohľady na to, ako pomôcť urýchliť príchod normálnej vlády na ostrov. Oba sú plné neistoty a morálnych dilem.

Ten prvý, tradične asociovaný skôr s pravicou či v USA, či v Európe, predpokladá, že komunistický režim nie je schopný reformy a že treba urýchliť jeho kolaps ekonomickými sankciami ako tie, ktoré uvalili Spojené štáty. Nevýhody tohto prístupu sú, že prispieva k utrpeniu obyčajných Kubáncov a nerieši otázku, ako zabezpečiť, aby po kolapse jednej formy vlády nenastúpil ešte väčší chaos.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite