Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Marek Šmid z KDH: Vydarené aj nevydarené zmeny súdnictva

.marek Šmid .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Súdnictvo na Slovensku má nízku dôveru. Ide do veľkej miery o opodstatnený pocit postavený na reálnych dátach. Zmeny v systéme súdnictva, ak má dôjsť k reálnemu zvýšeniu dôvery v súdnu moc na Slovensku, je potrebné robiť hĺbkovo.

treba uznať, že z dielne ministerstva spravodlivosti pod vedením ministerky Kolíkovej sa uskutočnili viaceré hĺbkové zmeny, ktoré možno oceniť. V rámci tejto reformnej snahy sa však prijali aj niektoré zmeny, ktoré nemožno považovať za veľmi šťastné, keďže mohli vniesť do súdnictva skôr zmätok.

Medzi kvalitnejšie zmeny smerujúce k posilneniu a zefektívneniu súdnictva by sme určite zaradili reformu zloženia Ústavného súdu SR, ktorá priniesla dobre formulované podmienky na vymenovanie sudcu Ústavného súdu SR, pri ktorých sa hľadí na morálny profil kandidáta. Takou zmenou je aj zvýšenie kvóra pre voľbu kandidáta na sudcu Ústavného súdu SR a verejné hlasovanie o kandidátoch na sudcov Ústavného súdu SR či zavedenie previerky sudcov, teda poskytnutie novej kompetencie Súdnej rade, a to konať vo veciach majetkových pomerov sudcov. Tieto zmeny by mohli prispieť k transparentnejšiemu súdnictvu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite