Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pavel Nechala zo SPOLU: Ako zhrnúť súčasný stav súdnictva?

.pavel Nechala .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

„Nielen preto, aby sme mali rýchlejšie súdne konania, kvalitnejšie rozhodnutia a špecializovaných sudcov v hlavných agendách, ale reforma je potrebná aj preto, aby sme popretŕhali väzby v justícii a nastavili nové prostredie, v ktorom možno očakávať prístup k spravodlivosti pre každého,“ uviedla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková pri predstavovaní reformných zámerov.

v týchtodňoch Európska komisia vydala pravidelnú správu o monitorovaní súdnychreforiem. Môžeme sa trápiť porovnávaním nelichotivých výsledkov v sledovanýchoblastiach, no objektívnejší pohľad nám poskytne stručná analýza tak pozitívnychzmien, ako aj zmien s otáznym výsledkom a napokon zmien, ktoré nenastali.

K pozitívnym zmenám, ktoré sa podarilo realizovať, patrí nepochybne vytvorenieNajvyššieho správneho súdu. Novovytvorený súd má predpoklady, predovšetkým personálne, aby si vytvoril rešpekt a pomohol pri získavaní dôvery verejnosti v justíciu. Rovnako pozitívne možno hodnotiť skutočné preverovanie majetkových priznaní sudcov. Bude v záujme celého sudcovského stavu, aby sa tento inštitút ujal a stal sa akceptovaným nástrojom pre budovanie etického prostredia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite