Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tomáš Valášek z Progresívneho Slovenska: Hrozba referenda môže plniť užitočnú funkciu

.tomáš Valášek .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Na Slovensku je možné znovu vyhrať voľby aj po prijatí nepopulárnych krokov za predpokladu, že tie kroky sú urobené dostatočne skoro a eventuálne prinesú želaný pozitívny efekt.

dám politickú odpoveď, nie právnu, to nech posúdi Ústavný súd. V princípe nie som fanúšikom referend o odvolaní vlády. Vidím to tak, že ak chceme, aby politici pri moci konali zodpovedne, tak by mali mať čas a priestor aj na nepopulárne rozhodnutia. Aby napríklad mohli robiť reformy v prvom roku vlády vediac, že hoci to bude rok-dva bolieť, na tretí či štvrtý rok sa už dostaví hospodársky rast alebo zvýšenie platov pre ľudí. A že tým pádom majú šancu na znovuzvolenie. Lebo nenájdete veľa takých politikov, ktorí si dobrovoľne zahatajú šancu na zotrvanie v úrade, akokoľvek si to záujmy krajiny vyžadujú. Určitá miera stability pri vládnutí nie je len pre blaho politikov, je aj v záujme spoločnosti.

No ak otázka znie, či toto prípadné referendum o predčasných voľbách neodstraší budúcich reformátorov, odpoveď je už iná. Máme totiž zákon o referende (správne) nastavený dosť prísne. Potreba účasti minimálne 50 percent všetkých registrovaných voličov v praxi znamená, že úspešné referendum sme od nezávislosti mali iba jedno. Argument, že predstava referenda dopredu odradí politikov od zodpovedného prístupu k manažovaniu financií či hospodárstva, preto zväčša nesedí – áno, táto možnosť tu je, ale je extrémne malá. Obzvlášť s prihliadnutím na všetky komunikačné možnosti, ktoré vie vláda využiť na svoju obranu. Na Slovensku je možné znovu vyhrať voľby aj po prijatí nepopulárnych krokov za predpokladu, že tie kroky sú urobené dostatočne skoro a eventuálne prinesú želaný pozitívny efekt. Vláda by si musela extrémne rozhnevať krajinu, aby referendom prišla o moc.

Vidím to tak, že hrozba referenda môže plniť užitočnú funkciu. Bude výzvou budúcim vládam, aby ľudí nerozoštvávali a nerozdeľovali tak, ako to robí Igor Matovič. Iste, šikovný populista v opozícii bude vedieť zmobilizovať časť ľudí za referendum v každom prípade – aj vtedy, keď vláda koná a komunikuje zodpovedne. Ale k tomu, aby referendum pri latke vysoko nastavenej zákonom aj uspelo, bude musieť prispieť samotná vláda svojou nešikovnosťou, arogantnosťou či priam neznášanlivosťou. V takom prípade si referendum o zotrvaní pri moci zaslúži.

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite