Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Juraj Hipš zo Spolu: Nemám chuť sa zúčastňovať na referende

.juraj Hipš .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

To, že sa tu rok po voľbách vôbec bavíme o predčasných voľbách, je vizitkou súčasnej vlády a najmä Igora Matoviča. Práve jeho vláda chaosu a neustálych hádok bola spúšťačom zberu podpisov. Z tohto pohľadu chápeme túžbu niektorých voličov po predčasných voľbách.

rozhodnutie pani prezidentky Čaputovej, ktorá ústavnosť referenda o predčasných voľbách dala preskúmať Ústavnému súdu, považujeme za správne. Takto sa raz a navždy rozlúsknu právne polemiky o tom, čo by z výsledku takéhoto referenda vyplývalo a či by bolo pre poslancov NR SR záväzné. V strane Spolu budeme rozhodnutie Ústavného súdu rešpektovať.

To, že sa tu rok po voľbách vôbec bavíme o predčasných voľbách, je vizitkou súčasnej vlády a najmä Igora Matoviča. Práve jeho vláda chaosu a neustálych hádok bola spúšťačom zberu podpisov. Z tohto pohľadu chápeme túžbu niektorých voličov po predčasných voľbách.

Na druhej strane nemôžeme ignorovať fakt, že za referendom stoja strany Smer a Hlas, ktoré tu 12 rokov vládli, z toho štyri roky v jednofarebnej vláde. Predstavitelia Smeru a Hlasu namiesto riešenia potrebných reforiem a dlhodobých výziev, ktorým naša krajina čelí, celé roky rozkladali právny štát a vytvárali si sieť „našich ľudí“. Teraz, keď sa celý ich systém rúca, môže mať viacero predstaviteľov Hlasu a Smeru obavy, či ruka spravodlivosti nedopadne aj na nich. V ich snahe vyvolať predčasné voľby vidíme viac osobný záujem ako záujem krajiny.

Aj z tohto dôvodu nebudeme našich voličov nabádať, aby sa na referende zúčastnili. Máme obavy, že vládu chaosu by opäť nahradila vláda mafie. Ale ak súčasná vláda nepreukáže jasnú a zásadnú zmenu spôsobu vládnutia, keď namiesto hádok a amaterizmu bude dominovať odbornosť a profesionalita, nebudeme ľudí od účasti na tomto referende odhovárať.

Nemám chuť sa zúčastňovať na referende, ktoré vyvolal Smer s Hlasom. Ak sa však vláda nepoučí z chýb v minulosti a opäť ich zopakuje, nemá právo pokračovať. Ak by tu opäť na jeseň v zavádzaní opatrení vládol chaos ako pred pár mesiacmi a v dôsledku toho by umierali tisíce ľudí, bolo by to veľa aj na mňa a na referende by som sa zúčastnil. 

Do rozhodnutia Ústavného súdu sú to však všetko iba špekulácie. V strane Spolu sa nateraz sústredíme na budovanie rozumnej alternatívy, aby sa ľudia či v predčasných, alebo riadnych voľbách nemuseli rozhodovať medzi vládou mafie a vládou chaosu. Nekradnúť nestačí, berieme to ako základnú slušnosť a samozrejmosť. Slovensko si okrem nekradnutia zaslúži aj predvídateľnosť rozhodnutí členov vlády, odbornosť a riešenie skutočných problémov ľudí.

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite