Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Tomáš Valášek z Progresívneho Slovenska: Chýbajúce sestry v zdravotníctve

.tomáš Valášek .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Chýbajú ľudia v oboch profesiách, no ich situácie a dôvody na exodus zo Slovenska sú v mnohom odlišné a nedostatok sestier je akútnejší.

„chválim .týždeň za to, že otázku nedostatku zdravotníkov začal sestrami, nie lekármi. Chýbajú ľudia v oboch profesiách, no ich situácie a dôvody na exodus zo Slovenska sú v mnohom odlišné a nedostatok sestier je akútnejší. Zároveň na rozdiel od lekárov sa ich odlev zo Slovenska dlhodobo nedarí zastaviť, zatiaľ čo pre starnúcu populáciu dopyt po ošetrovateľoch a ošetrovateľkách len narastie.

Sestry hovoria o dvoch hlavných príčinách pre nespokojnosť. Tou prvou sú platy, ktoré pre väčšinu z nich dlho neboli reálne navýšené. Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek uvádza, že zvýšenie platov z r. 2019 sa dotklo iba asi tretiny sestier, pričom nárast bol v desiatkach eur. Pri plate, ktorý sa priemerne pohybuje okolo 700 či 800 eur, treba urobiť navýšenie v stovkách, nie desiatkach. To bude drahé, ale nevyhnutné, aby sa zastavil masový odchod sestier do dôchodku alebo zahraničia.

 Druhým, a možno ešte dôležitejším faktorom, je postavenie sestier v zdravotníctve a s tým súvisiace zlé pracovné podmienky ako povinné či nepreplatené nadčasy alebo neuznané dôvody na PN. Ak sú platy dôvodom, prečo mnoho sestier odchádza von, tak práve zlé pracovné podmienky sú príčinou, prečo málo nových sestier prichádza do systému.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite