Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Tomáš Valášek z PS: Slovensko ako športová veľmoc? Imponuje mi britský model

.tomáš Valášek .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Osobne mi vždy imponoval britský systém, ktorý im vyniesol tretí najvyšší medailový zisk na olympiáde v Londýne (a jasné prvé miesto v prepočte na obyvateľa).

výber medzi dotovaním profesionálneho a mládežníckeho športu je falošná dilema. V dobre fungujúcej spoločnosti a v dobre fungujúcom štáte sa navzájom dopĺňajú. Veľa detí začne športovať pre radosť a veľa na popud rodičov, ale aj tie – a mnohé ďalšie – si prirodzene hľadajú vzory zo sveta profesionálneho športu. Sám som ešte ako aktívny pretekár-jachtár už od detstva hltal knihy Richarda Konkolského. Koľkým mladým cyklistom visí na stene v detskej plagát Sagana?

Tieto vzory bez pomoci zo strany štátu – aj na profesionálnej úrovni – nevyrastú. Veľa zaplatia sponzori, ale plne pokryť náklady zo súkromných zdrojov, to sa podarí len absolútnej špičke, pár ľuďom. Spoliehanie sa len na súkromné zdroje znamená, že v praxi majú oveľa väčšiu nádej stať sa profesionálmi deti bohatých rodičov, čo je nezdravé a diskriminačné. A súkromné zdroje sú málokedy pripravené postaviť infraštruktúru, bez ktorej sa žiadny profesionálny športovec, chudobný či bohatý, nezaobíde: plavárne, kryté kurty, atletické ovály či cyklodrómy (tie potom, samozrejme, využívajú aj amatéri a mládež). 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite