Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Majerský z KDH: Tajné stretnutie otvorilo množstvo otázok

.milan Majerský .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Načo, prečo, za akým účelom, s akým cieľom, noví si vybavujú účty so starými, chcú ovládať, nefunguje to, niekto ťahá za nitky? Bolo to zákonné? Bolo to nezákonné?Bez vetra sa ani lístok nepohne.

Situácia v silových zložkách a bezpečnosti štátu je vážna, dokonca až tak, že sa v neštandardnom formáte a na neštandardnom mieste (Slovenská informačná služba) stretli najvyšší ústavní činitelia s najvyššími predstaviteľmi orgánov činných v trestnom konaní. Tajné stretnutie otvorilo množstvo otázok. Načo, prečo, za akým účelom, s akým cieľom, noví si vybavujú účty so starými, chcú ovládať, nefunguje to, niekto ťahá za nitky? Bolo to zákonné? Bolo to nezákonné?Bez vetra sa ani lístok nepohne.

Žijeme v slobodných časoch. Pre bežného občana platí, že čo nie je zakázané, je dovolené. Naopak, štátne orgány môžu konať iba v rozsahu a spôsobom, ktorý ustanoví zákon. Stretnutie vedenia štátu a silových zložiek na SIS bolo z tohto pohľadu síce neštandardné, ale neprekročilo žiadne zákonné, písané ani nepísané formy.Otázkou je, čo sa deje, že k takému stretnutiu muselo dôjsť. Ak by všetko fungovalo ako hodinky, stačí sa bežne informovať, ak sa veci kazia, začínajú sa klásť otázky, ale ak sa stretne absolútna elita krajiny utajene na SIS, napadá mi len jedno – Hjustn, máme problém.  

Božie mlyny melú pomaly, ale isto. Krycie názvy policajných akcií Božie mlyny, Očistec a Judáš stáli za zadržaním a obvineniami vysokých funkcionárov polície, SIS či Kriminálneho úradu Finančnej správy. Všetky tieto akcie riešila najprestížnejšia zložka policajného zboru – Národná kriminálna agentúra (NAKA). Je zaujímavé, že obvineniam čelí aj viacero vrcholných predstaviteľov NAKA vrátane jej bývalého riaditeľa.Po dvanástich rokoch vlády Smeru nemôžeme čakať, že pomyselnú očistu vybavíme za rok a bez problémov. 

Špina je zažraná, bola súčasťou systému, nie zlyhaním jednotlivcov. Špeciálne v silových zložkách, kde na rozdiel od civilných zamestnaní zvyčajne nedochádza k prestupom mimo, ale stále len v rámci jednej veľkej zložky. Aj boje medzi sebou a rivalita bezpečnostných zložiek patria k hre. Pri čistení augiášovského chlieva však nemôžeme zbúrať samotnú stavbu. Každý má právo na spravodlivý proces, rovnosť pred zákonom, polícia by mala postupovať výhradne v medziach zákona a bez politického tlaku.

Fungujúci kontrolný mechanizmus by si zaslúžila aj elitná NAKA, aby netvorila štát v štáte, ale mala brzdy, ktoré by vedeli zabrániť jej vykoľajeniu.   Považujem za absurdné, že Slovensko musí počúvať absurdity z najvyšších miest v štáte ako počas mimoriadnej schôdze parlamentu k stretnutiu na SIS. Politika nemá čo hľadať v práci orgánov činných v trestnom konaní – bez ohľadu na to, či je koaličná alebo opozičná.

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite