Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Simon z Maďarského fóra: Policajný zbor v rukách mafie?

.zsolt Simon .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Na úvod treba povedať, že v polícii je veľa čestných a dobrých ľudí, ktorí doplácajú na tých, ktorí sa zapredali režimu.

a fakt, že toľko čelných  predstaviteľov polície a jej elitnej časti NAKA boli a sú podozriví z trestnej činnosti, je spôsobený dvoma faktormi: Prvý je neúčinná kontrola policajného zboru, kde policajt kontroluje policajta. Druhý je 12-ročný systém typu ,,naši ľudia“  ktorý realizoval minister Kaliňák za vlád Fica  a neskôr aj Pellegriniho vláda s ministerkou Sakovou.

Pozrime sa bližšie na vnútornú kontrolu. Policajti sú súčasťou zboru, teda súčasťou jedného zoskupenia.  Je to pozostatok socializmu – vtedy to bol Zbor národnej bezpečnosti, ktorý sa po Nežnej revolúcii premenoval na Policajný zbor. V tejto podobe policajt kontroloval policajta a čo sa dalo, to sa zamietlo pod koberec.

Dlhodobo sa hovorí o odčlenení inšpekcie od polície aj od ministerstva vnútra a priameho vplyvu ministra. Názor Maďarského fóra je, že polícia by mala byť samostatná organizácia, na ktorú minister nemá priamy vplyv. Zato policajná inšpekcia by mala práveže zostať súčasťou ministerstva. Takto by ministerstvo mohlo kontrolovať zákonnosť konania polície. 

Je čas opustiť socialistický model. Polícia nemá konať na povel ministra, politických špičiek, ale má zabezpečiť zákonnosť. Za Ficových vlád sme mali možnosť vidieť, ako polícia  konala na základe záujmu ,,našich ľudí“ ako Bödör, videli sme, ako chránila Bašternáka či Kočnera. A tiež sme, žiaľ, videli, kam to dospelo. Policajná brutalita proti Rómom, neadekvátne zásahy proti ženám, dokonca objednávka vraždy nepohodlného novinára, ktorý písal o pravde. Stačí, ak si spomenieme, ako Kaliňák účinne zabránil odčleneniu inšpekcie počas tretej Ficovej vlády, keď sa o to zasadzovala ministerka spravodlivosti.

Teraz sa pozrime, prečo je toľko podozrivých z trestného konania  v radoch polície a osobitne v elitnej zložke NAKA. Je to výsledok systematickej práce vlád Fica s Kaliňákom a Pellegriniho a Sakovej (tých dvoch môžeme pokojne pokladať len za ich predĺženú ruku). Netreba zabudnúť ani na to, že Saková bola Kaliňákovou dlhoročnou štátnou tajomníčkou, teda za stav polície nesie rovnakú zodpovednosť ako on.  To oni zriadili NAKA a nominovali ľudí do vedúcich pozícií nielen NAKA, ale aj v policajnej inšpekcii a inde. To oni vyberali ľudí, aby všetko fungovalo ako naolejovaný mechanizmus. To oni mohli všetko. Všetko sa robilo na povel a výsledok, o ktorom bola informovaná verejnosť? Ten znel: ,,Skutok sa nestal.“ Výsledky vyšetrovania – opäť na povel – zneli ,,samoúnos“ či ,,samozbitie“. To za ich éry sa z poškodených, ako Hedviga či Rómovia v Moldave nad Bodvou, stali obvinení z krivej výpovede. To Fico, Kaliňák či Pellegrini vybudovali ,,nedotknuteľných“, ktorí mohli zneužívať svoje postavenie. A mnohokrát ho aj zneužili, možno na objednávku, možno len tak, veď prečo nie?

Dobre naolejovaný mechanizmus začal škrípať po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, keď sa  mnoho čestných policajtov už nedokázalo mlčky prizerať, nedali sa zastrašiť ani ovplyvniť. Dnes sa tá špina vyplavuje v podobe trestnej činnosti elitných policajtov. Preto nie je možné zabudnúť, čo nám hrozí,  ak sa opäť k moci dostane Fico či Pellegrini: ten mechanizmus sa budú snažiť opraviť, znovu dobre naolejovať a spojazdniť. Maďarské fórum si však želá inú krajinu. Určite aj vy.

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite