Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Lukačovičová zo Spolu: Podpora rodín is the new kváskovanie alebo otužovanie

.jaroslava Lukačovičová .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Podpora rodín is the new kváskovanie alebo otužovanie. V skutočnosti sa za ňou skrýva likvidácia živnostníkov, rozbeh čiernej ekonomiky a bielych koní.

na úvod by som bola rada, aby sme podporu rodín nespájali s daňovo-odvodovou reformou, pretože to nedopadne dobre. Chápem, že minister financií si našiel nové prvenstvo, ktoré chce dosiahnuť a pôjde za týmto cieľom aj cez mŕtvoly. V tom je už dosť čitateľný. Musíme byť v rámci Európy krajinou, ktorá vypláca najvyššie dávky rodinám a deťom. 

Dobre, poďme však začať programovým vyhlásením vlády, zaveďme platenú otcovskú dovolenku, dovoľme matkám na materskej si privyrobiť tak, ako dôchodcom či študentom a začnime podporu rodín nastavovať adresne podľa ich rôznych životných situácií. 

Rodičia s nadpriemerným platom nemusia dostať rovnakú podporu ako matka samoživiteľka a rovnako deti nemôžu za to, či sú ich rodičia ekonomicky aktívni alebo nie sú. Nenúťme rodičov, aby deti zo súkromných predškolských zariadení nosili na preskúšanie do tých štátnych a motivujme zamestnávateľov využívať flexibilitu zamestnávania.

Len, prosím, kvôli tomu nelikvidujme živnostníkov. Nestavajme do jedného radu príjmy zo zamestnania, podnikania či investovania, pretože to sa jednoducho do jedného radu postaviť nedá. Reformu v daniach a odvodoch potrebujeme. Ale tak ako v účtovníctve, ak jedna strana je MÁ DAŤ, tak sa budú všetci, ktorým zrušia odpočítateľné položky či paušálne výdavky, pýtať, čo im štát za to DAL? A patrilo by sa vyrovnať tieto dve mince. Ak dám na jednu misku váhy viac odvodov a daní, na druhú chcem menej byrokracie, pokút, podporu od štátu po ukončení podnikania, zrušenie minimálnych odvodov či daňové priznanie, ktoré za mňa vypracuje štát, keďže bude mať všetky údaje cez e-faktúru. Ale chcem to ruka v ruke, aby sa nestalo, že táto vláda urobí MÁ DAŤ a to DAL nechá na tú ďalšiu. Podporme ľudí v regiónoch cez mikropodnikanie a naštartujme ekonomiku cez investície do nej, pokojne aj s odpustením daní. Ekonomicky aktívni ľudia potrebujú momentálne motiváciu, a nie hnev a vyhrážky. Vyhrážkami a prenasledovaním začne znovu fungovať čierna ekonomika a vrátia sa biele kone s kožou hrocha.

A z čoho mám strach? Že pre nezmyselné prvenstvo rozbúrame celý daňovo-odvodový systém, zlikvidujeme zdravú ekonomickú aktivitu a táto krajina nedostane ani viac peňazí, ani viac detí.

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite