Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Valášek z PS: Putin si robí, čo považuje za dobré pre Rusko. My robme, čo je dobré pre Slovensko

.tomáš Valášek .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Na to, ako hystericky sa vieme o Rusku rozhádať, ono nepredstavuje až taký komplikovaný problém, aspoň intelektuálne. Problém je v realizácii.

slovenský záujem je jednoduchý: mať prosperujúcu krajinu, obklopenú priateľskými susedmi, a ekonomicky silnú Európu (lebo naše príjmy sú hlavne z obchodu so západom kontinentu). To sa nezariadi samo, takže aké sú predpoklady úspechu? Dobre fungujúca Európska únia, lebo vďaka nej sedíme za jedným stolom s Nemeckom či Francúzskom, keď sa píšu pravidlá obchodovania či spolunažívania v Európe.

A pre normálne fungovanie potrebujeme aj silnú Severoatlantickú alianciu, lebo vďaka nej platí, že tie väčšie európske štáty si už neparcelujú tie menšie, ako a kedy sa im zachce. Už zabúdame, akou anomáliou je, že aj menšie štáty v Európe majú právo na nezávislosť. A že keď sa im ju niekto pokúsi uprieť, že sa za nich postaví jedna mocná vojenská aliancia a povie nie. Lebo v histórii to tak nebolo, ani v našej.

Tým sa dostávame k Rusku. Súčasná vláda v Moskve z rôznych príčin vidí existenciu EÚ a NATO ako problém a pracuje na tom, aby ich oslabila či rozbila. Západ na tom nesie časť viny: po konci studenej vojny západní lídri trochu lenivo usúdili, že nemusia riešiť námietky Moskvy proti rozširovaniu, lebo raz príde aj v Rusku k moci taká vláda, ktorá sa bude chcieť pridať.

Ale tá Putinova, pri moci už tretiu dekádu, má inú predstavu: nedôveruje alianciám, bezpečnosť hľadá v obklopení sa submisívnymi režimami v susedných krajinách. Nerozumie fungovaniu EÚ a NATO a radšej by pravidlá hry v Európe určovala priamo s Parížom či Berlínom. Preto financuje euroskeptické strany či hnutia, šíri dezinformácie o Západe či investuje do politikov či spolkov priaznivo naklonených Moskve. Občasnými provokáciami proti tým menším krajinám (únos estónskeho občana cez hranicu Ruska, útok na český muničný sklad) testuje súdržnosť Únie a NATO: postavia sa tí väčší za tých menších? Nevieme medzi nich vraziť klin?

Nesúdim metódy Moskvy. Dúfam, že sa časom zmenia a budeme mať lepšie vzťahy. Putin si robí, čo považuje za dobré pre Rusko; my robme, čo je dobré pre Slovensko.

Čo presne to znamená, to nie je vôbec ťažká otázka: pracovať na lepšie fungujúcej Únii a Aliancii, nech vlastnými chybami neživia euroskeptické či protialiančné nálady. Investovať do obrany, lebo ak nevieme my prísť spojencom na pomoc, prečo by mali oni nám? Postaviť sa na stranu iných členských krajín, keď je im ublížené. Nerozoštvávať ľudí v rámci Slovenska, lebo ak raz budeme v ohrození, budeme sa potrebovať zomknúť. A to sa nestane, ak jeden druhého medzičasom znenávidíme cez Facebook.

A teraz už len nájsť partiu politikov a političiek, ktorí sa týmito jednoduchými princípmi budú aj riadi

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite