Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Lexmann z KDH: Kremeľ podkopáva európske demokracie korupčnými praktikami

.miriam Lexmann .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Od 90. rokov sa Európska únia snažila intenzívnou spoluprácou, najmä ekonomickou, demokratizovať a modernizovať celú postkomunistickú časť kontinentu. Lenže už dlho vieme, že v prípade Ruska sa k tomuto cieľu nepribližujeme. Kremeľ sa naučil využívať spoluprácu na ukotvenie svojej moci, vlastné obohacovanie sa a dokonca ju otáča proti nám.

na druhej strane, všetky fóra rezortnej spolupráce s EÚ Kremeľ postupne uzavrel nezáujmom. Ostala iba selektívna ekonomická spolupráca, a to napriek tomu, že Rusko je stále členom Rady Európy aj OBSE. Ekonomický prospech sme, samozrejme, mali aj my a v tom, že sme takto nastavené vzťahy nezmenili, spočíva naše zlyhanie.

Kremeľ podkopáva európske demokracie presahom korupčných praktík, jemu blízke firmy participujú na schémach pre daňové úniky a perú špinavé peniaze. Špeciálne operácie ruských spravodajských služieb na územiach členských štátov EÚ a NATO, ktorých výsledkom je eliminácia nepohodlných osôb (kauza Skripaľ) a explózia so smrteľnými následkami (prípad Vrbětice) možno vyhodnotiť ako narušenie suverenity a súčasne ohrozenie bezpečnosti občanov. Treba tiež spomenúť dávky dezinformačných a kybernetických útokov.

Príčinami naštrbených vzťahov sú aj zmrazené konflikty, v ktorých má Kremeľ prsty, otvorený konflikt, ktorý vedie na východe Ukrajiny, anexia Krymu a neposlednom rade súčasná bezprecedentná prítomnosť asi 100-tisícov ruských vojakov na ukrajinskej hranici. 

Sledujeme tiež prudko sa zhoršujúcu ľudskoprávnu situáciu v samotnom Rusku a represálie na opozíciu, čoho markantným príkladom je kauza Alexeja Navaľného.

Ako by mala vyzerať európska reakcia? V prvom rade by mala byť jednotná, principiálna a zodpovedať našim hodnotám. Musíme Kremľu jasne povedať, akú cenu zaplatí za ďalšie porušovanie medzinárodných dohovorov alebo integrity a suverenity štátov.  Treba posilniť spoluprácu spravodajských služieb v rámci EÚ a NATO, na čo som aj ja spolu s ďalšími kolegami z EP vyzvala. Mali by sme rozšíriť sankčné zoznamy o oligarchov, ktorí sa priamo podieľajú na porušovaní ľudských práv v Rusku a zároveň využívajú výhody nášho slobodného sveta. Obmedzenie prístupu Ruska k medzinárodnému bankovému platobnému systému SWIFT by mohlo byť ďalším sankčným krokom. Okrem toho máme morálnu povinnosť podporiť ruský ľud v jeho zápase za slobodnú a demokratickú krajinu, kde sa dodržiavajú ľudské práva a dohovory, ktorých je Ruská federácia signatárom. Slobodné a demokratické Rusko bude pre nás vítaným partnerom. 

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite