Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nechala zo Spolu: Sputnik V dosiahol na poli propagandy enormný úspech a spokojnosť na ruskej strane bude zaisto veľká

.pavel Nechala .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Sputnik, v preklade satelit, využíva upadajúca ruská veľmoc v duchu najlepších sovietskych tradícii. Tak ako kozmický satelit, tak ani vakcína nemá zatiaľ pomenované odborné, technické alebo medicínske problémy.

belka a Strelka, prví psí kozmonauti zo Sputnika 5. Obleteli Zem a vrátili sa späť. Je  to silný príbeh, ktorý pozná takmer každý z mojej generácie,  vyrastajúcej v krajine pod sovietskym vplyvom. Prezentovaný technický náskok proti skazenému Západu formoval nové generácie iskričiek a pionierov. Sputnik, v preklade satelit, využíva upadajúca ruská veľmoc v duchu najlepších sovietskych tradícii. Tak  ako kozmický satelit, tak ani vakcína nemá zatiaľ pomenované odborné, technické alebo medicínske problémy. 

Prečo potom existujú výhrady? A aké dopady má ruský satelit na európskej a slovenskej pôde?

Najskôr sa pozrime, ako sa k ruskej vakcíne postavila Európska únia a jej členské štáty. Štandardný registračný proces absolvovali všetky očkovacie látky, s výnimkou Sputnika V. Je pravda, že počiatočná fáza registrácie bolo v EMA začatá, používanie Sputnika V je však možné iba na výnimky. Ak sme sa na začiatku pozerali iba na excesy tradičného „trouble makera“ Maďarska, tak sa dnes k zmluve na dodávky vakcíny hlási aj Nemecko alebo Francúzsko.  Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn deklaroval pripravenosť podpísať zmluvu, a to aj napriek názoru Európskej komisie, že takéto dodávky nie sú potrebné. Názory ostatných členov únie sa líšia v závislosti od geografickej blízkosti a historickej skúsenosti. To, čo je na Pobaltí nepredstaviteľné, na opačnom konci Európy nevzbudí väčšiu pozornosť. Chýba tak potrebný jednotný, jasný a rázny hlas voči krokom ruskej veľmoci. A to nielen ohľadom Sputnika V, ale aj v kauze týrania politického väzňa Alexeja Navaľného alebo pri vojenských cvičeniach na ukrajinskej hranici. Ruský satelit rozdeľuje a oslabuje. A na rozdiel od šírenia dezinformácií, ktoré financuje ruská veľmoc, túto propagandu si zaplatia priamo niektoré európske krajiny.

Spúšť, ktorú zanechal ruský satelit na slovenskom území, si všímajú aj zahraničné médiá. Destabilizáciu krajiny za pomoci, verme, že iba užitočných „nedovzdelancov“ s autokratickými sklonmi,  sa nepodarilo dodnes vyriešiť. Sputnik dostáva neúmerne väčší priestor, ako napríklad téma zaočkovania občanov nad 60 rokov. A to sú z hľadiska dôležitosti, nevyhnutnosti a verejného záujmu dve neporovnateľné témy. Zatiaľ čo riešime ruský satelit na našom území, čakajú státisíce našich starších občanov na zaočkovanie. Pritom stúpa riziko ich ťažkého priebehu covidu až riziko smrti.  

Sputnik tiež novelizuje zákony, vládny program a aj volebný „program“ najväčšej vládnej strany. Zmluvy nemusia  byť zverejnené, aby nadobudli účinnosť. Dva mesiace sa stav toleruje. Neozve sa žiadny člen vlády. Všetko sa následne a teatrálne posudzuje na ministerskej úrovni. Výsledok? Zmluvu sme dodnes nevideli!

Na záver nemožno opomenúť ani útok na Zuzanu Baťovú a  Štátny ústav pre kontrolu liečiv. Demokracia potrebuje nezávislé inštitúcie. Nedemokrati sa ich pokúšajú destabilizovať. Ak sme to v minulosti v úžase sledovali u bývalého prezidenta Donalda Trumpa, tak dnes to máme doma.

Nevieme, či sa Sputnik V dostane aj na poštové známky ako jeho predchodca zo šesťdesiatych rokov. Každopádne, úspech na poli propagandy dosiahol enormný a spokojnosť na ruskej strane bude zaisto veľká. Bukva V znamená víťazstvo a každé víťazstvo má aj porazených.  

 

 

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite