Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kolejáková z KDH: Prepadáme sa a vzďaľujeme európskej medicíne. Je čas to zastaviť

.monika Kolejáková .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Zdravie je vzácna komodita. Čím sme starší, tým vyššie stúpa v rebríčku našich hodnôt. Keď máme obavu, že oň my alebo naši blízki prichádzame, dali by sme zaň hocičo. Vtedy nás môže niekto ľahko zmanipulovať. Preto je etické správanie a rozvaha všetkých, ktorí o ochrane nášho zdravia rozhodujú, to najdôležitejšie. A ich jediným cieľom má byť výber a podpora správneho postupu a metódy.

head_photo

hodnotou vyšetrovacích prístrojov, pomôcok a metód nie je ich nákupná cena ani cena práce s nimi spojená, ani cena za spracovanie ich odpadu. Ich hodnotou sú výsledky, presnosť a prínos pre ďalšie rozhodnutia. 

V medicíne postavenej na dôkazoch sa dodržiavajú odporúčané postupy. V tomto prípade testovanie, trasovanie, izolácia. Slovensko si namiesto rozvoja a dodržiavania odporúčaných postupov vytvorilo a osvojilo paralelný pseudovedecký systém diagnostiky, postavený na veľmi nepresnej diagnostickej metóde so sedemdňovým nezmyselným potvrdením. Malo nám to pomôcť rýchlo zdolať pandémiu. Nestalo sa tak. 

Falošná negativita nám urýchlila rozsev šikovnejšej mutácie až na „vrchol“ v počte infikovaných a hospitalizovaných na stotisíc obyvateľov. A predsa sa ďalej snažíme samých seba presvedčiť, že na niečo to bolo dobré, veď inak by sa na to nedávalo toľko peňazí. Žiaľ, klameme sa. Nie je to dobré a boli to nesprávne použité peniaze. Za tie sme mohli začať stavať 1-2 kampusy pre študentov medicíny a obnoviť univerzitné nemocnice. A trasovanie a izolácia? Sú postavené na dobrovoľnosti.  Validácia presnejšími PCR testami ako inde v Európe? My to akosi nepotrebujeme. Nám asi stačí priemer až podpriemer. 

Prepadáme sa a vzďaľujeme európskej medicíne. Je čas to zastaviť. Je čas začať veci robiť tak, ako sa majú – ako je napísané v odporúčaní výrobcom. Diagnostiku postaviť na PCR testoch s uvedením a rešpektovaním CT hodnoty a antigénové testovanie presunúť do kolektívov (školy, DSS, firmy, inštitúcie, atď.) a využívať ich regionálne na identifikáciu a ohraničenie ohnísk. V KDH sme na to upozorňovali dlhodobo. 

Podstatne väčšie úsilie musíme venovať očkovaniu, zlepšeniu trasovania a kontrole izolácie. Potrebujeme investovať do využívania hoc aj hotelových kapacít na karanténu po príchode na Slovensko alebo aj pri prenájmoch priestorov pre ľudí pracujúcich „ z domu“, keď doma alebo vo firme na to nie sú podmienky. Investovať do bezpečnej prepravy na miesto očkovania, hlavne pre starších a ťažko mobilných, aby sme čo najskôr zaočkovali tie najrizikovejšie skupiny. Inak sa nám to opäť vypomstí.  

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite