Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Gál z Maďarského fóra: Populista bojuje voči skazenej elite, ale najčastejšie je súčasťou elity

.zsolt Gál .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Populista nasľubuje modré z neba a v horšom prípade to aj presadí na úkor zadlžovania v štýle „po nás potopa“. Lebo je politik, ktorý myslí na budúce voľby, a nie štátnik, ktorý myslí na budúce generácie (James Freeman Clarke). Keď sa krajine ekonomicky darí, tak za to môže len a len on. Keď sa vinou populistickej politiky prestane dariť, tak za to môžu všetci okrem neho.

populista sa vyhlási za jediného pravého reprezentanta ľudu a národa. Iba on skutočne zastupuje záujmy ľudí. Politických rivalov nepovažuje za svojich súperov, ale vyhlási za ich za nepriateľov ľudu a národa, ktorí slúžia cudzím záujmom a vlastne nemôžu byť a ani nie sú súčasťou národa. Keď ho niekto kritizuje, tak útočí na ľud a na národ. Keď niekto podporuje kritikov, tak jedine preto, lebo bol pomýlený cudzou propagandou a zlými médiami. Rozumní ľudia predsa nemôžu nesúhlasiť s vodcom národa.

Populista vyrobí neexistujúcich nepriateľov, a potom ich neustále poráža. On sa rozhodne, kto bude nepriateľ, kedy a za akých okolností ho porazí a ako to naservíruje cez svoje médiá svojim voličom. Perfektná choreografia. Problém je len, keď narazí na skutočného nepriateľa a prehrá na celej čiare – pozri „úspechy“ v boji s koronavírusom od Trumpa cez Bolsonara až po Putina a iránskych ajatolláhov. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite