Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Lexmann z KDH: Zmiešala sa pravica s ľavicou, ostala len hra s kupovaním si voličov

.miriam Lexmann .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Ešte v roku 2016 vyhlásil Oxfordský slovník za pojem roka termín „postpravdivá doba“. Vysvetľuje ho ako „dobu, kde majú objektívne fakty menší vplyv na formovanie verejnej mienky ako apelovanie na city a osobné presvedčenie“.

dnešný verejný diskurz je prešpikovaný polopravdami, klamstvami, iracionalitou či hrou s nízkymi pudmi a nešťastím najslabších. Populizmus je v politike prítomný od počiatkov. Dnes sa však mení z jednoduchej cesty opantania masy a najzraniteľnejších na efektívny nebezpečný softvér uchopenia moci. Sociálne platformy a moderné médiá mu vytvárajú – prostredníctvom algoritmov dobiedzajúcich na naše zmysly niekoľko hodín denne – neuveriteľne efektívnu cestu.

Svet sa zjednodušuje. Napriek tomu, že nás narastajúca zložitosť bežného života núti obsluhovať čoraz náročnejšie postupy všadeprítomných technológií. Rušenie geopolitických hraníc a nadnárodnosť podnikania vytvárajú rovnakú ponuku postmodernej kultúry, produktov a politiky. Zmizol bipolárny svet. Strácajú sa kodifikované, dlho formované ideológie. Zmiešala sa pravica s ľavicou. Ostala len hra s kupovaním si voličov. Zmizli veľké ciele.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite