Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vieme, o čom hovoríme? „Ideológia“

.tomáš Zálešák .meme/hoax

V našich končinách má slovo ideológia najmä z komunistickej minulosti nepekný zvuk, čo môže odrádzať od používania tohto slova. Sú tu však aj silné vplyvy rôznych prúdov moderného myslenia, vďaka ktorým tento termín vo verejnom jazyku predsa len naďalej používame. A to aj vo významoch, ktoré sú navzájom rozporné.

Vieme, o čom hovoríme? „Ideológia“

nezriedka ide o výčitku na adresu nejakého nám cudzieho názoru, ktorý sa označí za „ideologický“ v zmysle napr. nevecný, predpojatý, nevedecký alebo iracionálny. Môžeme však objaviť aj iné významové odtiene. Za ideológiu môžeme označiť akýkoľvek jasnejšie či menej jasne chápaný „izmus“, na ktorý vo verejnej debate dôjde reč –  napr. liberalizmus, konzervativizmus, progresivizmus, feminizmus, socializmus, komunizmus, fašizmus, rasizmus, sexizmus a pod. A to aj vtedy, keď sa sami k nejakému „izmu“ hlásime, a tento svoj „izmus“ kladieme ako svoju vlastnú stranícku či aktivistickú kauzu proti „izmom“ našich verejných protivníkov, intelektuálnych oponentov, kritikov či straníckych odpadlíkov.

To, že označenie „ideológia“ môže mať v bežnom použití takýto podvojný význam – raz ako „naša“ správna vec, inokedy ako nami kritizovaná bigotnosť nepriateľa –, prezrádza niečo o pôvode tohto pojmu, ktorý, ako sa môže ukázať, vedie k takémuto rozporu zákonite.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite